Олимпийският и световен шампион САЩ постигна безпроблемна победа с 11:4 над Испания в първия си мач от група "В" от турнира по водна при жените. Срещата, която бе повторение на финала от предишнити олимпийски в Лондон, показа защо американките са считани за фаворит да защитят титлата си.

По два гола за американките реализира Маги Стефънс, Кортни Матюсън и Кайли Нойшул, докато другите пет попадения бяха дело Маделин Мъсълман, Рейчъл Фатал, КейКей Кларк, Маккензи Фишър и Ками Крейг. Точни за Испания бяха Майка Гарси Годой на два пъти, както Беатрис Муньос Ортис и Анна Еспар Якет.

Унгария победи Китай с 13:11 на старта на турнира по водна топка за жени в Рио де Жанейро. Мачът беше равностоен през първото полувреме, завършило при резултат 6:6, а в началото на втората част китайките поведоха с първия гол на Сяохан Мей в мача.

Следващите пет гола обаче бяха в полза на унгарките, с което те спечелиха и срещата. Дора Антал изравни само 17 секунди след гола на Мей, а Дора Циган отбеляза други две попадения в рамките на 1:02 минути. Рита Кестей покачи на 10:7 секунди по-късно, а третият гол на Циган донесе категоричния аванс в полза на унгарките. В крайна сметка, Циган завърши с четири гола, а други три добави Кестели. По един хеттрик за китайките записаха Хуанхуан Ма и Ганнан Ню.

В група "А" националният отбор на Италия победи Бразилия с 9:3 в първи мач от група "А" на олимпийския турнир по водна топка за жени в Рио де Жанейро. Първата четвъртина завърши наравно 1:1 с голове на Роберто Бианкони и Аманда Оливейра, но следващите шест гола бяха в полза на италианките.

Бианкони добави още две попадения за своя хеттрик, а във вратата на бразилките се разписаха още Тереза Фрасинети, Таня Ди Марио, Елиза Куейроло и Федерика Радичи. До края на първата среща от група "А" за Италия вкараха още Розария Аиело и Джулия Емоло.

В последния мач за деня Австралия разгроми аутсайдера Русия с 14:4. "Озитата" поведоха с 8:1 още до края на първото полувреме и през третата и четвъртата четвърт мачът се доиграваше. Аш Саутърн вкара 4 гола за австралийките, докато съотборничките и Роуи Уебстър и Кеша Гофърс добавиха още по 3. За Русия Екатерина Прокофиева вкара два гола. /БТА