Ибтихадж Мухамад ще се опита да промени представата за мюсюлманите-спортисти и ще използва статута си на участник на олимпийските игри.

В понеделник тя ще бъде първата американка, която ще сложи хиджаб (забрадка на главата на жените-мюсюлманки, която покрива само косата и раменете, но лицето е открито) и ще се опита да вземе медал.

Мухамад, намираща се на 8-о място в ранглистата на своето оръжие във фехтовката - сабя, ще стартира участието си в Рио срещу украинката Олена Кравацка.

"Аз усещам това състезание като нещо голямо за мен. Една прекрасна възможност, за да представя на ниво себе си, моята мюсюлманско-американска общност, моята страна САЩ“, заяви Мухамад.

Тя е родена в Ню Джърси и започва да се състезава във фехтовката, защото екипировката й позволява да се придържа към нормите на религията си. Тази година тя влезе първо в заглавията, след като спечели място на Игрите.

Тя обаче може да се похвали, че е добре подготвена и за живота. Дипломирала се е в Университета Дюк, с чийто тим е станала три пъти университетска шампионка на САЩ, а също така от Световните купи в Гърция и Франция има бронзови медали. И все пак тя остава аутсайдер, не само заради мястото си в ранглистата./БТА