Британският атлет Матю Хъдсън-Смит направи впечатляващо постижение на Диамантената лига в Лондон, като стана първият европеец в историята, който пробяга 400 метра под 44 секунди. Хъдсън-Смит спечели първото място с невероятното време от 43.74 секунди, което не само коригира собственото му европейско рекордно постижение, но и постави нов рекорд на турнира и най-добър резултат в света за сезона.

Хъдсън-Смит пропусна Европейското първенство в Рим, за да се фокусира върху подготовката си за Олимпийските игри в Париж. Неговото усилие се отплати с голямо постижение в Лондон, където той прати в историята рекорда на легендарния Майкъл Джонсън от 43.98 секунди, поставен през далечната 1992 година.

С този впечатляващ резултат Хъдсън-Смит се изравни на 12-то място във вечната световна ранглиста на дисциплината, заедно с олимпийския шампион от Лондон 2012, Кирани Джеймс от Гренада. Тази класация включва най-добрите времена, постигани от атлети в историята на 400 метра.

Второто място на 400 метра при мъжете в Лондон зае американецът Върнон Норууд, който постигна лично постижение от 44.10 секунди. Джарийм Ричардс от Тринидад и Тобаго, носител на световна титла в зала, също подобри личния си рекорд с време от 44.18 секунди, завършвайки на трето място.

Постижението на Матю Хъдсън-Смит в Лондон е забележително и подчертава неговата изключителна форма и подготовка за предстоящите Олимпийски игри в Париж. С този нов рекорд, той затвърди мястото си сред елита на световния лекоатлетически спорт и показа, че е готов за още по-големи успехи на световната сцена.