Масовото заминаване от Лондон на хиляди спортисти, зрители, журналисти и други посетители след олимпийските игри води само до леко повишаване на броя на полетите в Европа, съобщи Европейската организация за контрол на трафика - Юроконтрол (Eurocontrol), цитирана от Асошиейтед Прес.

Очаква се днес трафикът да се увеличи едва с неколкостотин полета спрямо 29 360-те полета преди седмица, посочи Кенет Томас, ръководител на отдела за оперативно поддръжка на Юроконтрол.

Полетите от лондонските летища "Хийтроу", "Станстед", "Лутън", "Бигин Хил" и "Фарнбъро" според прогнозите ще превозят с 30 процента повече пътници, допълни той. Масовото заминаване все пак няма да повлияе върху общия брой на полетите, тъй като отпътуването на гостите на британската столица ще продължи няколко дни.

Рекордният брой полети в Европа бе отчетен през юни 2008 година - 34 476 полета, припомня АП.

Летище "Хийтроу" се готви за един от най-натоварените дни в историята си. Очаква се само днес да отпътуват 116 000 души, включително 6000 спортисти и премиера Дейвид Камерън, който ще замине на дългоочаквана лятна ваканция.

На "Хийтроу" от открит специален "олимпийски" терминал с 31 гишета за регистрация на пътниците, които да обслужват спортистите и придружителите им. Специалният терминал, проектиран като лондонски парк, е декориран с характерни обекти като червени телефонни будки и двуетажни автобуси. Някои от служителите на летището пък носят шапки, подобни на шапките на гвардейците пред Бъкингамския дворец.

След три дни "олимпийският" терминал ще бъде разглобен и отново ще стане паркинг за персонала на летището. Спортистите от Франция, Белгия и Холандия пък се устремиха към лондонската гара "Сейнт Панкрас", чакайки влаковете на Евростар (Eurostar) под Ламанша да ги отведат у дома.

Специални чартърни услуги ще превозят над 200 състезатели през Ламанша и континентална Европа. Трафикът в британската столица също се нормализира, след като множество жители на предградията избягваха Лондон след кампания, призоваваща да използват градския транспорт.

Някои шофьори на таксита се радват, че игрите са свършили. В периода на олимпиадата на такситата бе забранено да се движат в специалните ленти за спортистите и делегациите.

Бизнесът също отчита загуби, най-вече защото много хора са се отказали да посетят столицата през олимпиадата. Олимпийският парк, който през последните 17 дни бе посетен от близо 5 милиона души, днес бе зловещо опустял.

Паркът ще остане затворен за публика до параолимпийските игри и близо година след края им, докато някои от съоръженията бъдат демонтирани, а други - модифицирани.

От лятото на идната година на негово място на етапи ще бъде отворен Олимпийски парк "Кралица Елизабет" на площ от 227 хектара.