Българската лекоатлетка Ваня Стамболова се прибра в България с шина на крака, който контузи в квалификационните серии от бягането на 400 метра с препятствия на олимпийските игри в Лондон. Тя обясни, че има разкъсани влакна в коляното, а има и голям шанс за скъсване на странична връзка.

"Състоянието ми не е много добро. Лекарят на националния отбор е казал, че нищо ми няма и че всичко е окей, което не е точно така. Има огромен оток на коляното ми и в момента съм с шина. Чух отзиви, че са ми търсили патерици, за да се оправдая и да се правя на герой, а това не е така. В олимпийското село ме прегледа докторът на националния отбор на Австрия и се оказа, че в следствие на това падане има голям процент разкъсани влакна около задна кръстна връзка. Не съм лекар, но освен това, има една връзка, която се намира точно отстрани. На ядрено-магнитния резонанс не се вижда, но най-вероятно е скъсана. Така предполагат, защото има доста течност в коляното и не могат да я видят поради тази причина. Това е състоянието ми, но ще взема мнението и на лекари в България."

Ваня Стамболова е преминала преглед в австрийската база по препоръка на нейния личен мениджър, след като не е получила нужното внимание от българска страна. Според нея, лекарят на националния отбор й е казал, че всичко ще бъде наред и просто тя трябва просто да налага коляното си с лед.

"Не съм обидена на никого, но тези неща ме учудват. Лекарят на националния отбор дори не ми погледна крака. Когато отидохме да заявяваме ядрено-магнитния резонанс, той го поръча за другия крак. А сега дори се твърди, че всичко ми е окей и нищо ми няма. Не съм легнала на легло, не е толкова страшно, но не е и безопасно. Падането в сериите обаче си е само моя грешка и няма на кого да се сърдя", каза още тя.

Българската лекоатлетка добави, че организаторите в Лондон са съкратили двойно времето за загрявка и опознаване на препятствията, защото в същото време на пистата се е провеждала церемония. Така десетте минути, в които спортистите пробват първите две препятствия, са били съкратени на пет.

"Треньорът ми винаги търси причини за отпаданията, но понякога е и прав. Всеки има 10 минути на пистата, за да загрее и да мине

първо, второ препятствие, както си прецени. Поради награждаване, това време беше съкратено на половина. Обаче аз съм си виновна, защото се отрази на мен, а на другите не. Разочарована съм, защото исках да се класирам най-малкото на финал, а дори не успях да мина сериите. Аз съм четвърта или пета в световната ранглиста и това е наистина жалко", добави Стамболова.