Новозеландският състезател по кану-каяк Майк Доусън стигна до полуфиналите в дисциплината си на олимпийските игри в Лондон, въпреки че получи наказание от две секунди от собствената си майка, която е съдия на игрите.

Доусън сгреши при докосване на петата от общо 18 вратички на трасето, но успя да навакса наложеното от майка си наказание, за да се класира на полуфиналите в дисциплината. След състезанието той изпрати шеговито електронно писмо до Асосиейтед прес, в което твърди, че заедно с треньора си мислят да подадат оплакване срещу съдията на състезанието. Така обаче ще се влоши атмосферата на семейните вечери, защото треньорът му е и негов баща.

„Може би няма да подавам оплакване, защото ще има последствия след олимпиадата, а аз харесвам готвенето на майка ми. За щастие, наистина допрях вратичката и очаквах да има наказание. Ще се опитвам да не й създавам работа на полуфиналите“, написа Доусън.

Доусън се класира осми сред 15 състезатели, което е достатъчно за полуфинал. 25-годишният състезател е на първа олимпиада, докато майка му е съдия на втори игри след Пекин 2008.