Българката Стойка Петрова записа своята първа победа на Олимпийски игри, след като категорично надигра Сиона Фернандес (Нова Зеландия) с 23:11 в осминафинала на боксовия турнир при жените в категория до 51 килограма. Нашата олимпийка взе предимство още от първите минути на срещата и методично увеличаваше преднината си в течение на четирите рудна.

Петрова, която се класира за Игрите с „уайлд кард“, започна по-спокойно двубоя и бързо респектира съперничката си няколко мълниеносни комбинации от прави удари. През повечето време Фернандес дори не опитваше да атакува, а гонгът удари при резултат 5:2 за българката.

Новозеландката опита да стресне Петрова с много агресивен старт на втората част, като играта бе най-равностойна именно в този рунд. Въпреки това и той приключи с предимство за нашенката – 4:3.

След подновяването на боя Фернандес отново се хвърли в атака, за да навакса изоставането си, но този път боксьорката ни бе подготвена и отвърна с невероятна контраигра, която доведе нещата до 7:4 в тази част. Във финалните 2 минути превъзходството на Петрова над видимо уморената й противничка стана още по-сериозно и с ляв прав по средата на рунда българката я прати в нокдаун.

Следващата съперничка на българката ще бъде европейската шампионка Никола Адамс (Великобритания). Двубоят е утре от 16.15 часа българско време.

Поставената под номер 2 Адамс е вицешампионка от последните три световни първенства. В края на февруари тази година 29-годишната британка стана носителка на купа "Странджа".

Женският бокс за първи път е включен в програмата на Олимпийските игри.