Българският национален ансамбъл не успя да се окичи с медал от Олимпийските игри в Лондон, след като допусна грешка при изпълнението на съчетанието на ленти и обръчи. Съставът ни завърши на шеста позиция в многобоя в „Уембли Арена“.

Въпреки това, грациите ни демонстрираха изключителен дух, който ги нареди сред най-добрите в света.

В изключително тежката конкуренция на елита в този спорт Ренета Камберова, Михаела Маевска, Цветелина Найденова, Елена Тодорова, Християна Тодорова и Картин Велкова събраха общ сбор от 54.375 точки.

Тимът получи 27.950 за изпълнението си с пет топки. Момичетата, водени от Илиана Раева, изпълниха изключително чисто и много силно съчетанието, поставено по „Лунната соната“. По време на първите изигравания, от щаба на Украйна подадоха контестация и съчетанието им бе преразгледано. Въпреки това оценката им остана непроменена - 27.200. Всичко това се случи непосредствено преди първото изпълнение на българките, което по презумпция създава допълнително напрежение у гимнастичките. Независимо от всичко, грациите ни изпълниха отлично своята композиция, което ги нареди на трето място във временното подреждане.

За огромно съжаление, националният ансамбъл изигра много нервна втора композиция. Гимнастичките ни допуснаха грешка при съчетанието на ленти и обръчи, което им коства почти сигурния медал. За тази композиция по музика от „Фантомът от операта“ съставът получи оценка от 26.425 точки.

С олимпийското злато в Лондон се окичи ансамбълът на Русия. Съставът, подготвян от Ирина Винер, събра 57.000 точки, с което се оказа недостижим на върха. По този начин всички големи отличия в художествената гимнастика бяха обрани от гимнастички на Русия, след като в индивидуалното Евгения Канаева триумфира за втора поредна Олимпиада.

На второ място завърши ансамбълът на Беларус (55.500), който се възползва от грешка на Италия (55.450), приключил участието си с бронз в Лондон.

Преди България се наредиха още Испания (54.950) и Украйна (54.375). Челната осмица оформиха Япония (54.100) и Израел (53.400).