Трудно могат да се правят прогнози за Олимпиадата в Лондон това лято, още повече, че почти месец преди големия спортен форум, страната ни се тресе от проблеми в голяма част от спортовете.

Драмите във волейбола, спортната стрелба, та дори и допингът в леката атлетика сякаш ни хващат за гърлото, когато се опитваме да произнесем прогноза, свързана с медалите.

И ако на изминалите летни игри в Пекин успяхме да се зарадваме на цели 5 медала, то за тази – прогнозите са далеч по-малки.

България записа най-слабото си представяне на летни олимпийски игри от над 50 години насам в Пекин, а през 2008 година от общо 72 родни спортисти, с медали се прибраха само петима от тях - с един златен, един сребърен и три бронзови. Румяна Нейкова стана олимпийска шампионка на скиф в гребането, а останалите четири отличия донесе борбата. Станка Златева е олимпийска вицешампионка в категория до 72 килограма в женската борба, Явор Янакиев взе бронз в категория до 74 килограма в класическия стил, а Радослав Великов и Кирил Терзиев извоюваха бронзови медали съответно до 55 и 74 килограма в свободния стил.

На летни олимпиади, включително и Пекин 2008, България е извоювала общо 212 медала - 51 златни, 84 сребърни и 77 бронзови.

За съжаление, прогнозите давани сега, са още по-черни, дано сме лоши пророци, но всичко това ще стане ясно на 12 август.