Най-добрата ни състезателка по бадминтон Петя Неделчева, която ще представя България на Олимпиадата в Лондон се цели минимум в четвъртфинал на Игрите, но и мечтае за медал. За Неделчева това ще е трета Олимпиада, на която ще участва, като в кариерата си има пето място от Игрите в Атина и девето от тези в Пекин.

„Надявам се в оставащите четири седмици да се подготвя добре. Един четвъртфинал е съвсем реален, а защо не и медал. Според мен в България има до някакво ниво спаринги, но се налага да търсим помощ от други страни и този път сме се разбрали с Франция там да протече тази подготовка”, коментира Неделчева пред медиите, а нейният треньор Орлин Цветанов сподели някои проблеми, с които се сблъскват по време на подготовката и продължилата цяла една година олимпийска квалификация.

Цветанов намекна, че Петя дори е имала проблеми от българско естество, дали да ходи на Олимпиадата, но не пожела да разкрие повече на този етап. Неделчева има болки в ахилеса в момента, но до 2-3 дни ще продължи с пълноценните тренировки.

„Квалификацията беше ужасна от гледна точка на финанси. Продължи една година и е според ранглистата в този период. Това изисква огромно количество средства за нас българите. Благодарение на Министерството на спорта за участието в турнири ние нямахме проблеми. Не мога да кажа същото за подготовката, защото проблемът е много сериозен. Първо, това са наличните средства, а такива почти не сме получили от януари до сега. Планирани са около 24-25 хиляди лева, а досега сме получили само около 4 хиляди. Проблем има и с материалната база и основният проблем са перата. Перата фактически си ги осигуряваме сами. Надяваме се, че средствата ще бъдат възстановени. Други проблеми имаме с наличието на спаринг партньори, а ние нямаме добра организация в това отношение. Има много какво да се желае в националния тим в тази насока, защото в нашия спорт няма как да стане без спаринг партньори”, заяви Цветанов.

„В Азия отборите са от 20 до 40 човека, които ходят на състезания, а ние си пътуваме двамката. Все още бадминтонът е малък спорт за съжаление и е много трудно да се борим с азиатците. Искам да се спра на здравословното състояние и начина, по който се води процесът на възстановяване и медицинското осигуряване. Това е сериозен проблем, който не е решен. Ние в случая благодарение на взаимоотношенията си с д-р Хубенов, когато Петя скъса мускул, само 20 дни по-късно вече тренираше. Всичко това се извършва малко или повече на приятелска основа. Постижението на Петя е изключително. Ще бъде поставена като водач на група на Олимпиадата. Едно девето място би трябвало да й е в кърпа вързано. Това е най-ниската цел. Основната цел е четвъртфинал. На Игрите няма слаби играчи. Един четвъртфинал е реална позиция за постигане, т.е. едно пето място. И ако има късмет, и ако е добре подготвена и т.н. може да стигне до медал, който според мен не е невъзможен. Но всичко зависи от здравословното състояние на Петя. Ако е здрава мисля, че ще се върне с медал”, каза още Орлин Цветанов.