Церемонията по откриването на летните олимпийски игри в Лондон ще бъде "зелена и пасторална" и на олимпийския стадион ще „дефилират" овце, коне, крави, кучета и пилета, обещава Дани Бойл, британският филмов режисьор, натоварен със задачата да режисира церемонията по откриването на най-голямата спортна проява на планетата, пише в. "Дейли телеграф".

Бойл обещава в церемонията да гастролират 70 овце, 12 коня, 10 пилета, 10 патици, 9 гъски, 3 крави, 2 кози, 3 овчарски кучета. Ще има и изкуствени облаци, от които ще вали дъжд, зарича се Бойл.

Церемонията ще струва 27 милиона лири и ще започне в 9 часа вечерта на 27 юли. В нея ще участват 10 000 доброволци, подбрани повечето най-вероятно от източните части на Лондон. 23 000 костюма ще бъдат създадени за събитието.

По време на събитието ще се чуе биенето на огромна камбана, висока 2 метра и с тегло 23 тона. С нея ще бъде дадено началото на церемонията. Камбаната ще символизира мира.

По време на церемонията на стадиона ще бъдат възпроизведени и някои от британските провинциални забележителности, като хълма на Гластънбъри, както и ще бъдат представени растенията символи на Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, а именно розата, магарешкият бодил, жълтият нарцис и лена.

Очаква се на церемонията да присъства кралица Елизабет II.

Още в началото на годината церемонията по откриването на летните игри беше наречена "Островът на чудесата", като се визираше пиесата на Уилям Шекспир "Бурята". Сега Дани Бойл, чийто филм "Беднякът милионер", преди три години спечели 8 награди "Оскар", обещава церемонията да бъде истинска буря от звуци.