Олимпийският огън е загасен, а Игрите в Лондон вече са история. 17-дневното спортно шоу, радвало и разплакало милиони хора по цял свят, приключи също толкова тържествено, както и стартира. Жертвеникът, който горя повече от две седмици, в името на спорта, бе угасен с помощта на феникс.

Атрактивно и много емоционално в типичен брит-поп стил протече церемонията по закриването на Олимпиадата в Лондон, която стартира с отброяване на Биг Бен. Цяла плеяда от британски изпълнители изнесоха истински концерт за радост на всички меломани на стадиона.

Първата музикална група, която излезе на сцената бяха Мadness, последвани от Пет Шоп Бойс, а накрая One Direction затвориха цикъла на представяне на поколенията в британската музика. През цялата вечер музиката бе изпълнявана и от британския кралски симфоничен оркестър.

Целта на цялата церемония бе да покаже лицето на съвременна Великобритания, както и поглед върху живота на Острова като цяло.

Интересни и атрактивни бяха автомобилите с цитати от британската литературата, които обикаляха стадиона. В преливащите се изпълнения, последва групата Стомп, които с ефектно изпълнение с капаци от кофи и варели изпълниха сцената, цялата облепена с цитати от английски литературни произведения. Те представиха "уличния" Лондон. Последва акробатика със Спелбънд, а по средата на номера с британско такси на сцената се появи фронтменът на легендарната група Кинкс Рей Дейвис, който изпълни песента си от 1960 година "Waterloo Sunset".

След чувственото изпълнение на "Waterloo Sunset" последва парада на спортистите от всичките 204 страни, които участваха на Олимпиадата, а български знаменосец този път бе носителката на сребърен олимпийски медал Станка Златева.

Публиката избухна при излизането на спортистите, а след като всички атлети бяха на сцената шоуто продължи по много ефектен начин. Артисти показаха различно и атрактивно спортните дисциплини, които са се играли на Олимпиадата, които се допълваха от автентични кадри от изминалите 16 дни в Лондон.

За отбора на САЩ, който спечели най-много златни медали в Лондон, знаменосец бе състезателят на 400 метра Бришън Нелъм. Китайският флаг носи олимпийската шампионка по ветроходство в клас "Лазер Радиал" Лицзя Сю, за Великобритания златният медалист по ветроходство в клас "Фин" Бен Ейнсли, а руското знаме бе развято от капитанката на "златния" руски ансамбъл в синхронното плуване - Анастасия Давидова. Най-голямо впечатление направи знаменосецът на Република Южна Африка - Оскар Писториус.

Церемонията не премина и без популярна британска група "Мюс", автор на официалния химн на Олимпиада 2012 - на "Survival", групите "Спайс гърлс", "Пинк Флойд", "Ху" и други.

Режисьор на целия спектакъл бе Ким Гевин.

С появата си Джордж Майкъл отбеляза завръщането си на музикалната сцена, след като в края на миналата година бе на косъм от смъртта. Легендарни кадри на Джон Ленън, както и парче на певеца прозвуча на Олимпийския стадион.

В края на тържествената част, щафетата бе предадена на Бразилия. В тази част се появи дори легендарният Пеле. И така, до след четири години, когато хиляди спортисти и милиони фенове отново ще опитат от емоцията на летните Олимпийски игри.