Олимпийският огън пристигна на британска земя в петък вечер, носен от самолет на "Бритиш Еъруейс", който беше боядисан в жълти краски специално за полета от Атина.

"Файърфлай" кацна на платформа на военноморската база в Кълдроуз, където беше посрещнат от делегация, водена от нейния председател Себ Коу и бившия капитан на английския национален отбор по футбол Дейвид Бекъм. В събота огънят ще бъде понесен на 70-дневна щафета през цяла Великобритания. Негов първи носител ще бъде трикратният олимпийски шампион Бен Ейнсли, който ще започне щафетата от Ленд'с Енд, Югозападна Англия.

"Това е фантастичен момент за нас и се радвам, че се случва във времена на тревога и икономически проблеми. Благодарение на такива събития нацията може да се надигне и да докаже пред целия свят, че е открита, великодушна и позитивно настроена. Това е чудесна възможност за Великобритания", заяви заместник министър-председателят Ник Клег. Пристигането на огъня, носен от принцеса Ана в специален съд, беше заснето от голямата британска медийна компания "BBC". "Осъзнаваш какво се случва само тогава, когато огънят е в твое притежание", заяви принцесата, след което предаде специалния съд на охранителите.