Норвегия спечели втора поредна олимпийска титла по хандбал при жените, след като на финала надигра Черна гора с 26:23 (13:10). За малката балканска държава пък среброто е първи олимпийски медал в историята изобщо.

Черногорките се държаха достойно до 51-ата минута на мача, когато резултатът беше равен- 20:20. Три минути по-късно обаче Норвегия, която е световен и европейски шампион, заздрави защитата и поведе с 22:20. В мача за третото място испанките спечелиха своя първи олимпийски медал в този спорт, след като се наложиха над Република Корея с 31:29.

Лин Суланд вкара 10 гола за норвежките, а Катарина Булатович вкара също толкова за Черна гора. Булатович стана и голмайсторка на турнира с 53 попадения.

Момичетата от Черна гора обаче станаха жертва на нервите си и при равенството 20:20 Милена Кнежевич беше отстранена за две минути, което разстрои играта им. Така Норвегия се доближи до Дания в доминацията в женския хандбал. Датчанките имат три титли от 1996-а година насам, а Норвегия вече е с 2.

Крайно класиране в турнира по хандбал за жени на Олимпийските игри:

1. Норвегия

2. Черна гора

3. Испания

4. Република Корея