Положителните допинг-проби, които са били дадени на Олимпийските игри в Атина преди осем години, ще бъдат проверени отново, съобщи ДПА като се позова на свои източници.

Медицинската комисия на Международния олимпийски комитет (МОК) обяви през април, че някои от 3000 проби ще бъдат проверени отново в навечерието на крайния срок, който е 29 август - осем години след церемонията по закриването на Игрите в Атина. Идеята на повторните тестове не е МОК да потвърди или отрече, че положителните резултати на тези проби.

Според правилата на световното олимпийско движение, вторите тестове бяха въведени като възпиращ ефект - да се позволи използването на нови методи за откриване на вещества, които са били доказано положителни до момента.

Шестима спортисти бяха хванати с допинг на Олимпийските игри в Пекин през 2008-а година, включително златният медалист на 1500 метра Рашид Рамзи от Бахрейн и сребърният медалист от състезанието по колоездене на писта Давиде Ребелин от Италия. Техните проби също ще бъдат включени в повторното тестване от страна на лабораторията на МОК.