Маргарита Чомакова ще бъде единствената представителка на България в турнира по фехтовка на олимпийските игри в Лондон. Тя спечели квота на сабя за олимпиадата през април на квалификационния турнир в столицата на Словакия Братислава. Така след 1996 година България отново ще има участие в турнира по фехтовка на олимпийски игри.

"Аз много се радвам, че ще участвам на олимпиада. Спокойна съм и се гордея, че ще бъда там като българка. Всичко е възможно. Мечтата на всеки е да спечели медал", заяви Маргарита Чомакова.

Чомакова е родена в България, но живее и тренира в Германия. Тази година тя е завършила образованието си в университета в Охайо (САЩ). Треньор е баща й Георги Чомаков, една от легендите на българската фехтовка. За 23-годишната Чомакова това ще бъде първо участие на Олимпиада.

"Фехтовката не е чак толкова популярен спорт в България и съм щастлив, че след толкова дълго отсъствие отново ще имаме участие на олимпийски игри. Нашата цел е медал. Не отиваме в Лондон на екскурзия", каза Георги Чомаков пред БТА.

Дъщеря му преди няколко години се е състезавала за Германия, но през 2009-та получава български паспорт. Тя има доста успешни класирания при жените. В момента тренира в Бон, където се подготвят и германските национали по фехтовка.

"Преди три години решихме, че Маргарита отново ще се състезава за България. Бяхме си поставили задача да се класираме за олимпиадата и сега отиваме спокойни. Конкуренцията е голяма, но ние знаем къде отиваме. Ако не успеем в Лондон, на следващите олимпийски игри тя ще бъде на 27 години и смятам, че ще има възможност за още по-добро класиране", добави Чомаков.

Маргарита и Георги Чомакови се прибират в четвъртък в Германия, като на 26-ти юли ще пътуват от Кьолн за Лондон.

Жребият е на 27-ми юли, а самото състезание - на 1-ви август.

От БФФехтовка обявиха, че са спечелили домакинствата на Световно първенство за ветерани през следващата година и на Световно първенство за мъже и жени през 2014-та година в "Арена Армеец" в София.