Британската кралица Елизабет Втора, чиито доходи бяха намалени заради икономии, използва Олимпиадата, за да попълни бюджета си, като дава под наем кралски резиденции за светски приеми и парка на замъка Уиндзор за къмпингуващи, съобщи АФП.

По този начин Руският олимпийски комитет ще се настани в двореца Кенсингтън - лондонската резиденция на принц Уилям и съпругата му Кейт, и там ще направи витрина на руската култура.

Под наем се дава и площадката за кацане на хеликоптери на двореца, а на спортните площадки към него ще бъдат подредени щандове за руска кухня, сцена. Тревните площи ще бъдат общодостъпни за пикник. Вечер там могат да се организират частни приеми за 1000 гости.
Бъкингамският дворец отказа да посочи за каква сума дава под наем парка към двореца Кенсингтън, но според в. "Дейли телеграф" руснаците са платили гаранция от 250 000 британски лири.

За приеми могат да бъдат наети и държавни апартаменти в двореца Сейнт Джеймс. Това се прави за първи път в историята на 500-годишния дворец. Според в. "Дейли мейл" един ден подобен наем възлиза на 30 000 британски лири.

Паркът на двореца Уиндзор ще бъде преобразен в къмпинг. Цената за инсталиране на палатка там е 40 лири на нощ. Предвидени са 300 места за палатки или каравани, както и необходимите санитарни съоръжения.

Инициатор на проекта е компанията "Краун естейт", която управлява имотите на короната.