Висш израелски военен опроверга информация на британския в. "Сънди таймс", според която израелските разузнавателни служби са изпратили специален екип в Европа за задържането на терористи, подготвящи атентат по време на олимпийските игри в Лондон, предаде Франс прес.

"Това са художествени измислици", заяви генералът от резерва Амос Гилад, високопоставен служител в министерството на отбраната, по израелското военно радио.

"Трябва да се спазва известна мярка, известно чувство за пропорции, независимо че има опити за антиизраелски атентати на Иран и Хизбула в няколко страни", добави той.

"Разузнавателните служби не действат по този начин. Те не изпращат току-така наведнъж дузина агенти да търсят терорист-фантом. Нужна е точна следа, събиране на информация, която да бъде проверена. Това е мравешки труд", обясни ген. Гилад, като уточни, че израелските служби не разполагат с конкретни сведения за възможен опит за атентат по време на олимпиадата в Лондон.

Израелският министър на отбраната Ехуд Барак, цитиран от израелското радио, също заяви днес, че няма конкретна заплаха за олимпийските игри, макар да подчерта, че разузнавателните служби са нащрек. "Безспорно е налице оперативна бдителност преди олимпиадата. По-специално британските служби с помощта на колеги от целия свят правят всичко необходимо, за да ограничат максимално риска нещо да се случи по време на игрите", каза той.