Кметът на Лондон Борис Джонсън заяви, че има опасност голямото бавене на пътниците на най-голямото летище в града - „Хийтроу” - да опетни репутацията на Великобритания, която ще бъде домакин на летните олимпийски игри тази година, предаде АП.

Джонсън се обърна днес с писмо към министъра на вътрешните работи Тереза Мей на фона на засилващите се опасения около дългите опашки на гишетата за граничен контрол за пристигащите на летище „Хийтроу”.

Лондонският кмет Борис Джонсън е писал до Мей, за да я информира за „дълбокото си безпокойство” във връзка с опашките на летище „Хийтроу”, предизвикващи полемика няколко месеца преди олимпийските игри, отбелязва АФП. Пътниците се оплакват от големи забавяния - понякога от над един час - заради прекалено дългите паспортни и визови проверки и недостига на персонал, припомня АП.

Джонсън отбеляза, че забавянията създават „ужасно впечатление за Обединеното кралство” и настоя да бъдат взети мерки. Законодателите и летищният оператор Би Ей Ей вече поискаха допълнителен персонал, посочва БТА.

„Хийтроу” обикновено обслужва средно по 190 000 пристигащи и заминаващи пътници на ден, посочва АП. На най-голямото летище в британската столица е препоръчано да спре да раздава листовки с извинения на пътниците за „много големите опашки”, информира ИТАР-ТАСС. Както стана известно днес, такива инструкции към компанията оператор Би Ей Ей е дал шефът на подразделението на Службите за граничен контрол на „Хийтроу” Марк Оуен. Той също така е поискал да не се разрешава на пътниците, чакащи на опашките за паспортен контрол, да правят снимки.