Гръцката лекоатлетка Воула Папахристу се извини за расистките коментари, които направи в "Туитър" по-рано днес. Гръцкият олимпийски комитет реши да изключи 23-годишната състезателка на троен скок от олимпийския отбор на Гърция за Игрите в Лондон заради "изказвания, който противоречат на ценностите и идеите на олимпийското движение".

Тя заяви, че дълбоко съжалява за написаното, което е "жалка и безвкусна шега". "Много съжалявам и се чувствам засрамена от коментара, който направих. Не съм искала да обидя или да наруша човешките права на никого", написа Папахристу във "Фейсбук".

Причина за наказанието на лекоатлетката стана следното изречение: "В Гърция има толкова африканци... поне Западнонилските комари ще могат да ядат домашна храна".

Един човек почина в Атина от Западнонилска треска по-рано този месец, а поне още пет случая на вирусното заболяване бяха регистрирани в страната. Комарите пък са основният носител и разпространител на вируса на Западнонилската треска сред хората.

Гърция изпраща 105 състезатели в 16 вида спорт за участие на Игрите в Лондон, които започват в петък. Папахристу нямаше реални шансове за медал. Тя има най-добро постижение за сезона от 14,58 метра, което е почти с половин метър по-слабо от най-доброто за годината.

Гъркинята завърши на 11-о място на Европейското първенство в Хелзинки през миналия месец с 13,89 метра, а на световния шампионат в Дегу 2011 не успя да влезе във финала.