Защитаващият титлата си от Пекин отбор на Франция достигна до финала на мъжкия хандбален турнир, след като се наложи с 25:22 (12:10) над Хърватия. В битката за титлата петлите ще спорят с отбора на Швеция, който по-рано днес елиминира Унгария с 27:26.

Двата отбора напълно оправдаха очакванията, че ще бъдат сред фаворитите. Франция обаче се наложи над първенците от 2004-а година с по 4 гола на трима състезатели - Люк Абало, Даниел Нарсиз и Самюел Онрубия. Франция поведе с 5:1 в първите 10 минути на мача, докато в същото време хърватите пропуснаха 10 от първите си 11 атаки. В тези минути от срещата невероятни спасявания направи вратарят Тиери Омейе, който спаси 8 от въпросните 10 удара. Именно вратарят стана и основна причина за първото поражение на хърватите на турнира като доказа класата си и защо е бил избран за играч на годината по хандбал за миналия сезон.

Хърватите постепенно се активизираха и успяха да съкратят аванса на Франция на два гола - 10:12. През втората част отново Омейе показа класа и спаси опасни удари при 20:17 и при 22:19. Три минути преди края при 25:20 той отрази два последователни удара на Домагой Дувняк и Дамир Бицанич, което се оказа решаващо.

Златко Хорват вкара 6 гола за Хърватия, Блаженко Лакович добави 4, а пълното разочарование беше звездата Никола Карабатич. Сега хърватите ще играят за 3-ото място срещу състава на Унгария, която се бори за своя първи олимпийски медал от хандбала в мъжкия турнир.