Завърши първата част от квалификациите на ветроходците в клас уиндсърфинг. След първите шест гонки Ирина Константинова е 22-ра от 28 участнички, а Йоан Колев – 31-ви от 38 стартирали. Следобед се получи куриозна ситуация, след като малко преди старта платното на българина се закъса от само себе си и това наложи смяната му на вода, което отне 15 минути.

Според Явор Колев – брат и треньор на нашия представител – преди почивния ден двамата ни състезатели имат резерви и са способни да покажат и по-голям потенциал във ветроходството, засега се представят според очакванията. Наставникът смята, че след първите гонки, които са били в открити води и твърде „силови”, сега, когато състезателите са се „прибрали” в акваторията на пристанището, обстановката допада повече на Ирина и Йоан. Причината е, че стартовете вече дават възможност за повече тактика.

Ирина Константинова продължава да страда от леки болки в рамото, в сряда е преминала специална терепавтична процедура. Голяма й цел е да се приближи максимално в последните два дни до заветната десетка, която ще й даде право най-накрая – при четвъртата й олимпиада – да влезе в решаващия финал в битката за медалите. На Игрите в Пекин тя се нареди 12-а в крайното класиране, но тук травмата може и да и попречи да изпълни мечтата си.

При Йоан нещата са малко по-комплицирани. Младостта и липсата на опит явно му се отразяват и той записа един старт, който ще му тежи в представянето до края на олимпийските състезания. Става въпрос за третата гонка, в която Йоан прави фалстарт, а след това увлечен в устрема си напред не чува първоначалните сигнали на съпътстващите катери да рестартира и по тази причина е дисквалифициран. Това му отрежда последното място в конкретния старт, но по-неприятното е, че въпросният резултат няма да се зачеркне от общото му представяне. По принцип в регламента на олимпийските стартове е залегнало при сборуването за финала да отпада най-слабият резултат, но при дисквалификации това не важи. Нашите са обяснявали след това на журито, че Йоан просто не е чул сигналите на съпътстващите лодки, но протестът не е бил уважен.