Австралийските плувци, които ще участват на олимпийските игри в Лондон, изразиха недоволство от ниските премии, които федерацията по плуване на страната определи за спечелване на олимпийско злато.

Всеки плувец ще вземе по 10 000 долара за участие на Олимпиадата, а за титла бонусът е 35 000 долара. Плувците се чувстват ощетени във финансово отношение, разкри Даниел Ковалски, който води преговорите за премиите от името на своите съотборници.

По думите на Ковалски ръководството на федерацията е определило бонусите, без да ги съгласува с 47-те плувци, които ще представят Австралия на игрите в Лондон. Състезателите се надявали на значително по-големи премии, тъй като в началото на годината федерацията по плуване на Австралия сключила няколко изгодни спонсорски договори.

"Плувците още преди началото на игрите ще получат по 10 000 долара, но за повечето от тях това ще са последните пари за тази година", каза Ковалски.

Ръководството на федерацията по плуване отказа да коментира спора със състезателите, но отношение по въпроса взе председателят на Олимпийския комитет на Австралия Джон Коутс.

"Състезателите от много от другите видове спорт могат само да мечтаят за премиите на плувците. Болшинството отиват в Лондон, просто защото искат да участват от любов към спорта. С наближаване на Олимпиадата вниманието към спортистите нараства и не съм учуден, че някои от тях опитват да използват това внимание в своя полза", каза Коутс.