40 допинг проби са направени на състезателите от националния отбор по вдигане на тежести от началото на годината. Това обявиха на пресконференция днес от ръководството на БФВдигане на тежести.

Милка Манева и Иван Марков ще представят България в олимпийския турнир по вдигане на тежести на Игрите в Лондон. С двамата ще заминат треньорите Иван Иванов и Кристияна Колева. Стоян Енев до последно ще бъде резерва.

Иван Иванов е старши треньор на всички национални отбори на България.

Състезанията в категория до 63 кг жени, в който ще участва Манева, са по програма на 31-ви юли, а на Иван Марков в категория до 85 кг са на 3-ти август.

Марков и Манева не присъстваха на пресконференцията заради горещото време в столицата. "Подготовката за олимпиадата започна след Европейското първенство. Всичко върви нормално. Избрахме Марков и Манева за олимпиадата, защото имат голям опит, въпреки че претърпяха четиригодишно наказание заради допинг", каза Иван Иванов.

"Надяваме се на едно достойно класиране. Те са подготвени. Нямат участия в състезания, но това е въпрос на психика", добави Кристияна Колева.

Според генералният секретар на родната централа Борислав Гидиков България има шанс за медал, тъй като МИлка Манева е с четвърта заявка, а Иван Марков - със седма. "С шест успешни опита ще вземем медал", каза още Гидиков.

Подготовката на националния отбор е преминала в Асеновград и в София заедно с отборите на Сирия и Мексико. Гидиков добави, че за последно състезателите са били подложени на допинг проби през миналата седмица.

"Засега всичко е наред, но ние се притесняваме естествено. В Асеновград хранехме състезателите само с екологично чисти продукти", каза Гидиков.

Подготовката на един състезател за олимпийския игри струва между 120 и 150 лева.

Силно българско присъствие ще има в другите отбори по вдигане на тежести на Игрите в Лондон. Само в тима на Азербайджан има четирима български състезатели.