Председателят на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева даде много висока оценка на грациите, треньорите им и клубовете след изминалия уикенд, когато се проведе Гран При в Киев, съпътстващият го турнир „Дерюгина къп“, както държавното първенство за приз „Жулиета Шишманова“. 

8 медала общо завоюваха грациите ни на Гран При в Киев и „Дерюгина Къп“, като Катрин Тасева си тръгна с пълен комплект медали от Украйна, след среброто многобоя, златото във финала на лента и бронза на обръч. Междувременно в Бургас Невяна Владинова стана шампион в многобоя при жените, а Катрин Цонева взе титлата при девойките. 

Раева използва профила си в една от социалните мрежи, където сподели за приятните си впечатления и не спести похвали. 

Ето и какво написа Илиана Раева:

„България спечели 8 медала от Гран При Киев- 1 златен, 1 сребърен и 6 бронзови!

Златен медал за Катрин Тасева!

Този уикенд донесе много поводи за радост и за изводи! Катрин Тасева успя да спечели златен, сребърен и бронзов медал от Гран При Киев. 

Кати е далеч от най-добрата си спортна форма, но показа желязна психика за многобоя и успя да грабне сребърния медал. Катрин има много сложна нова програма и на четирите уреда. Не успя да покаже съчетанията си с всички заложени елементи, но за сметка на това игра изключително умно, максимално концентрирано и показа много по-добра игра от тренировките. Кати за пореден път доказа, че нейната сила е психиката и умението и да дава всичко от себе си на състезания. Предстои и много работа и вярвам, че тя ще ни радва с още по-добри резултати на състезанията, които предстоят. Тя може много! 

Адмирации за работата и композициите, които е направила Бранимира Маркова.

Поздравления и за личния треньор на Кати Силвия Стойнева! Браво на съдията ни Филипа Филипова. 

Пореден голям успех за девойките, които спечелиха 4 бронзови медала! Блестяща Ева Брезалиева (3 медала и един отборен), прекрасна Валерия Ватова (един отборен) и много аплодисменти за Валентина Иванова, Райна Тошева, Ирина Чернева и Елена Симеонова. 

Браво и на Вая Драганова, която пленява всички със своя талант и развитие! Браво за спечеления медал!

Браво и на личната и треньорка Марияна Памукова. 

Йоана Николова е един прекрасен състезател, за който тепърва ще се пише и говори!

Най-скъпият ми медал днес (бел. ред. 17 март) е този на ансамбъл девойки - бронзов на обръчи! Пътят до този медал беше много, много тежък! Това са деца, които работят много, безкрайно са дисциплинирани и искащи и вярвам, че този медал ще ги мотивира още повече за предстоящите състезания!
Браво, Вяра Ваташка и Цветелина Найденова.

По същото време в Бургас на турнира “Жулиета Шишманова” станах свидетел на една много силна, красива “битка” на килима при девойките и жените! Истински и безапелационни шампиони бяха Катрин Цонева при девойките и Невяна Владинова при жените в многобоя! На финалите се видя, че и в двете възрасти конкуренцията е много голяма. Толкова силни и атрактивни композиции отдавна не сме имали. Толкова много добре подготвени състезателки също! 

Много впечатлена останах от работата на клубовете в страната, които показаха огромно развитие по отношение на подготовката и развитието на състезателките, както и по отношение на композициите. Браво, колежки! За мен беше истинска наслада и удоволствие, за което ви благодаря за труда и всеотдайността!

Предстоят ни много интересни и вълнуващи състезания и в България, и по света. 

Сезонът започна и ни чака много, много сериозна работа!

Успех на всички!“

Тасева със злато във финала на лента в Киев

Катрин Тасева със сребро от многобоя в Киев

Четири бронзови медала за България от "Дерюгина къп"