Четири бронзови медала спечелиха българките на международния турнир по художествена гимнастика "Дерюгина къп 2019" за жени и за девойки в Киев (Украйна), който съпътства Гран При.

Вая Драганова взе бронз на финала на бухалки при жените, Ева Брезалиева е трета в многобоя и на лента при девойките, а отборно при девойките България завоюва бронзово отличие.

При жените Вая Драганова изигра днес много хубави бухалки и спечели бронзов медал на финала на уреда с оценка 19.350 точки. На лента тя се нареди четвърта с 16.650 точки, а на обръч е на седмо място с 15.800, след като изпусна извън терена.

На финала на топка Йоана Николова зае седмо място с 15.350 точки.

Победителка при жените на обръч и бухалки стана Олена Дяченко от Украйна, а на топка и лента -Анастасия Салос от Беларус.

При девойките Ева Брезалиева завоюва бронзово отличие в многобоя през първия ден, а днес успя да вземе бронз и във финала на лента с 16.900 точки, който беше поделен между нея и украинката Никол Красюк.

Ева Брезалиева игра и на четирите финала, а освен бронзовия медал на лента тя се класира шеста на въже с 14.250, шеста на топка с 16.300 и седма на бухалки с 14.550 точки.

Във финалите на въже и топка победителка стана рускинята София Агафонова, а на бухалки и лента първа е Анастасия Симакова, също от Русия.

В отборната надпревара при девойките България в състав ансамбъл-девойки, Ева Брезалиева (бронзов медалист в многобоя) и Валерия Ватова (шеста в многобоя), спечели бронзовия медал със сбор от 149.600 точки.

Отборно при девойките шампион е Украйна-1 със 162.250, пред Беларус със 162.000.

Ансамбълът за девойки допусна много грешки на ленти днес, но грациите бяха повлияни вероятно от контузията на капитана Яна Момчилова, която претърпя операция на коляното преди няколко дни.

По-късно тази вечер е надпреварата за Гран При в многобоя при жените, където ще участва българката Катрин Тасева. Състезанието ще завърши след 22.00 часа българско време./БТА