Невяна Владинова, Катрин Тасева и Боряна Калейн са трите български гимнастички, които ще ни представят на Европейското първенство по художествена гимнастика в Баку, Азербайджан. Състезанието ще се проведе от 16 до 19 май.

След публикуването на официалните списъци с участничките става ясно, че Невяна Владинова ще играе само на обръч и бухалки, а останалите ни две грации ще играят по три уреда.

Боряна Калейн е заявена за обръч, топка и лента, а Катрин Тасева за топка, бухалки и лента. По програма националките ни трябва да представят 8 съчетания (по две на всеки уред). Освен трите индивидуалистки, ще бъдем представени и от ансамбъла при девойките.

Тази година шампионатът на Стария континент включва отборна надпревара, но не и многобой при жените индивидуално.

Ансамбълът при девойките ще изпълява също све съчетания - с пет обръча и с пет ленти.

Общо 81 индивидуални състезателки са подали своите заявки за участие, както и 116 грации при девойките от 35 страни.

Сред имената, които личат са сестрите Дина и Арина Аверини, както и Александра Солдатова, която преди няколко дни спечели многобоя на Световната купа в София. Към тях се присъединяват ще Екатерина Галкина, Анастасия Салос и Алина Харнаско от Беларус. Израелският щаб ще бъде представен от Линой Ашрам и Никол Зеликман, а италианките от Александра Аджурджукулезе и Милена Балдазари.

Украйна ще изпрати Влада Николченко, Кристина Похранична и Виктория Онприенко.

Домакините от Азербайджан ще разчитат на Зохра Агамирова и Вероника Гудис.

Българските съдии, които ще ни представляват на шампионата са Филипа Филипова и Християна Тодорова.