Трикратната световна шампионка по художествена гимнастика Мария Гигова сподели в специално интервю за сутрешния блок на NOVA, че целта пред грациите ни е да са по-добри и по-добри с всяко изминало състезание. Гигова коментира предстоящата Световна купа, която ще се проведе в „Арена Армеец“ в София от 12 до 14 април, като акцентира и на това, че след седмица гимнастичките ни ще се борят с най-големите си конкуренти за призовите места.

„Тази година Световната купа е особено важна, защото годината е важна. На всички световни купи този месец, грациите ще могат да видят нивото си, да се види конкуренцията, да се диви в каква степен всяка една ще се представи на Световното и да завоюва квоти за Олимпийските игри. Най-големите ни конкуренти ще са тук. Това са Ашрам, Зеликман, Солдатова, Арина Аверина, американките, италианките и още много други, които са прекрасни грации“, започна Мария Гигова за онова, което предстои в средата на април.

Канаева зарадва с присъствието си феновете по време на "Sofia Cup"

„България ще бъде представена от капитана на индивидуалното Невяна Владинова и Катрин Тасева. При ансамблите знаете кои са. Без Елена Бинева ще сме. Тя има травма. На нейно място влезе Ерика Зафирова, тя се вписа добре. Надявам се момичетата ни да си представят добре композициите“.

„Радостно е, че нашите грации и и техните треньори Бранимира Маркова и Весела Димитрова, Силвия Стойнева, Михаела Маевска и личните им треньори са положили много усилия да направят конкурентна програма на грациите, така че те спокойно да се конкурират с най-силните. Мисля, че това няма да им е трудно. Програмата им е много добра. Тя показва персонално всеки стил на гимнастичките. Ще бъде удоволствие да ги гледаме“, продължи Гигова.

„Програмите на всички са трудни, но това зависи и от правилника. Оценката за трудност се отвори, а това предполага всеки да иска да натрупа трудност“.

„Медалите по принцип са цел. Не може да кажем какъв, защото всяко състезание е различно. Целта е да са по-добри и по-добри и да си направят съчетанията. Ако го сторят, ще намерят място на почетната стълбичка“, каза още Гигова.

„Първите 15 грации на световното директно взимат квоти за страните си за Игрите в Токио през 2020 – една или две. Досега от състезанията нашите грации стоят добре и са в челни позиции. Мисля, че това им гарантира евентуално добро класиране на Световното, за да вземат тези така желани от нас квоти“, каза Гигова.

Младите гимнастички превземат столицата 

„Зрителите е важно да са в залата и да подкрепят нашите момичета. Те ще имат нужда. На родна земя ще е по-трудно, защото всяка ще е мобилизирана да покаже най-доброто. Вдъхновяващо е, когато родната публиката те аплодира и стои зад теб“, коментира още Гигова.

Цялата надпревара за Световната купа по художествена гимнастика в София ще може да гледате по NOVA и NOVA SPORT. 

Играй и спечели: 3 двойни билета за Световната купа по художествена гимнастика търсят притежателите си