Турнирът по електронния спорт Counter-Strike: Global Offensive в Кьолн приключи и победителят е известен. Това е отборът на SK Gaming, който печели втора поредна Major титла, след успеха си на MLG Columbus през Април. На финала шампионите се пребориха с изненадата на турнира Team Liquid. Така, заедно с първото място, SK печелят и $500,000.

Сега нека проследим по-подробно какво се случи на ESL One Cologne 2016. През първите три дни на събитието се проведе груповата фаза. Група А, изненадващо оглави отборът на Gambit Gaming, след победи над CLG и фаворитите Astralis. Последните заеха второ място в групата.

ESL One Cologne

Група B поднесе най-голямата изненада на турнира. Групата беше очаквано оглавена от Na’Vi, но малко хора очакваха аутсайдерите FlipSid3 да победят Ninjas in Pyjamas, като така, за първи път в историята на “нинджите”, те не се класираха за финалите на Major и съответно загубиха “легендарния” си статут.

ESL One Cologne

В най-непредвидимата Група C, полските ветерани Virtus.Pro за пореден път се класираха за четвъртфиналите на Major, завършвайки първи в групата. За второто място в нея се пребори Team Liquid.

ESL One Cologne

В Групата на смъртта, Група D, SK Gaming завършиха първи, след победи над G2 и FaZe. Втори завършиха Fnatic.

ESL One Cologne

Така четвъртфиналите бяха определени. В първия от тях Virtus.Pro се изправи срещу Astralis, които трябваше да играят с втори заместник, тъй като dupreeh имаше здравословни проблеми. VP спечелиха с 2:0, като се играха продължения и на двата мапа.

Във втория четвъртфинал SK Gaming се изправиха срещу FlipSid3 Tactics и очаквано спечелиха с 2:0.

В третия четвъртфинал дойде поредната изненада на турнира. Фаворитите Na’Vi бяха сразени от Team Liquid с 2:1.

В последния четвъртфинал Fnatic безпроблемно се справиха с Gambit Gaming с резултати 16:5 (Train), 16:3 (Cache).

Така, в първия полуфинал Virtus.Pro излязоха срещу фаворитите SK Gaming. След продължение, поляците успяха да спечелят първия мап (Cobblestone). SK обаче спечелиха с 16:5 Nuke и с 16:12 Mirage и се класираха за финала.

Вторият полуфинал срещна отборите на Fnatic и Team Liquid. Победата отиде за Liquid, които успяха да спечелят с 2:0 (16:13 Cobblestone, 16:13 Cache).

Финалът между SK и Liquid беше едностранен. Бразилците спечелиха комфортно с 16:7 (Train) и 16:6 (Cobblestone) и вдигнаха трофея на ESL One Cologne 2016. Въпреки загубата, Liquid имаха всички причини да са доволни, тъй като никой, дори самите те, не очакваше да стигнат до финал.

ESL One Cologne

Така, събитието в Кьолн приключи, но за него ще се говори още доста време. През изминалите 6 дни станахме свидетели на впечатляващи игри и много изненади. Българските CS:GO фенове имаха възможността да наблюдават мачовете от финалите по Нова Спорт с български коментар. Надяваме се все по-често да има такива събития в България, за да популяризираме гейминга и електронните спортове у нас. Ако все пак сте изпуснали нещо от ESL One Cologne, хвърлете едно око на Vbox7 портала, където можете да гледате записи от срещите и избрани моменти.