С края на 2023-та и началото на новата година, дойде времето за традиционната класация на елитния сайт за Counter-Strike информация - HLTV. Днес окончателно стана ясно как изглежда втората половина на топ 20 играчите по CS:GO и CS2 за 2023-та.

20. Ръсел "Twistta" ван Дълкен, Канада

"Twistzz" беше страхотен с екипа на FaZe Clan и помогна много за успехите на отбора, преди в крайна сметка да се раздели с "клана", за да стане част отново от тима на Team Liquid, където смени българския талант - Алекс "Rainwaker" Петров.

twistzz

източник: Gulliver/GettyImages

19. Кайке "KSCERATO" Серато, Бразилия

18. Каспер "cadiaN" Мьолер, Дания

Датският капитан и снайперист изпрати невероятен период с екипа на Heroic, като помогна за утвърждаването на тима на световния връх, но в края на годината се стигна до абсолютен разпад, а той стана съотборник в Liquid с "Twisttz".

cadiaN heroic cs

източник: Gulliver/GettyImages

17. Емил "Magisk" Реиф, Дания

magisk

източник: Филип Станчев

16. Бенджамин "BlameF" Бремер, Дания

15. Якоб "jabbi" Нигор, Дания

Серията от датчани затваря засега младият "jabbi". Също като "cadiaN" той бе част от Heroic, когато "героите" се възкачиха на върха, но когато проблемите започнаха той си тръгна от клуба, преследвайки по-добро бъдеще за себе си в Astralis.

14. Гай "NertZ" Илуз, Израел

Израелецът в ENCE регистрира фантастични показатели през годината и се отличава от хората около него в класацията. Той записа 1.15 рейтинг, но най-вече блестеше в мачове срещу по-силни отбори и по-големи звезди. В края на годината обаче той предприе ключова стъпка за своята кариера, приемайки предложението на Heroic.

13. Неманя "huNter-" Ковач, Босна и Херцеговина

Балканският геймър навърши 28 години само преди 2 дни и е едва петият играч, който присъства в листата отвъд тази възраст. Той обаче стана MVP на IEM Катовице, където G2 Esports стана шампион, и бе с ключова роля в останалите победи, които "самураите" записаха през годината.

12. Давид "fr0zen" Чернански, Словакия

Новата звезда на FaZe Clan си заслужи да се превърне в заместник на "Twistzz" с изключително класното си представяне за MOUZ. Въпреки че някои хора изпитваха съмнения, че той ще влезе в обувките на канадеца успешно, "fr0zen" бързо се адаптира към новите си съотборници, част от които познава от съвместната им игра в немската организация.

11. Николай "dev1ce" Реедз, Дания

Astralis dev1ce и b0rup

Легендата на Counter-Strike. Датският снайперист, който спечели Мейджър турнири 5 пъти по време на кариерата си, и записа името си със златни букви в историята на Astralis, където се завърна през октомври 2022-ра и показа, че сякаш изобщо не си е тръгвал от тима на "червените". Вероятно обаче мнозина очакваха той да е по-високо в класацията. В следващите дни ще научим и кои попадат в топ 10.