Изумително зрелище ни предложиха двата най-добри отбора по CS:GO. В епичен финал на турнира Intel Extreme Masters в Кьолн FaZe Clan победи NAVI с 3:2 и грабнаха златните медали, както и 400 000 долара от наградния фонд. Над 18 000 зрители гледаха екшъна между украинския тим, който защитаваше титлата си от миналата година и FaZe Clan.

Първата карта бе избрана именно от претендентите за титлата. “karrigan” и съотборниците му стартираха на Inferno, но въпреки чудесната игра на NAVI, FaZe Clan все пак триумфира с 16:10.

Последва пълен обрат. Първо Natus Vincere спечели избора си Overpass с 16:13, въпреки равностойното първо полувреме и загубените рундове с пистолети. Иля “Perfecto” Залутский се представи впечатляващо и именно той донесе равенството.

Карта номер 3 бе Ancient, a геймърите от NAVI вече бяха набрали мощност и разгромиха съперника си в LANXESS арена в първото полувреме, след 12:3.

При 15:4 всичко изглеждаше ясно, но Фин “karrigan” Андерсен и съотборниците му доказаха, че случайности в света на Counter-Strike: Global Offensive няма и взеха феноменалните 11 поредни рунда, за да пратят картата в продължения.

Там обаче суперзвездата Олександър “s1mple” Костилиев и Виктор “sdy” Оруджев, регистрирал 4 убийства в един рунд, наклониха везните в полза на NAVI.

Карта номер 4 бе избрана именно от украинската организация – Mirage. Геймърите от FaZe Clan обаче си бяха написали домашното на CT-страната и взеха първото полувреме с 10:5. Качеството от “rain”, “ropz”, “broky”, “Twistzz” и “karrigan” бе демонстрирано и след смяната на ролите и след 16:9 всичко щеше да се реши на Nuke.

В последната карта NAVI започна яростно, вземайки 5 поредни рунда. “karrigan” и компания обаче изобщо нямаха намерение да правят вечерта на NAVI лесна. Последва изключително силна игра от датчанина и съотборниците му и въпреки усилията на “s1mple” да спре устрема на съперника, FaZe Clan изоставаха едва с един рунд на почивката.

След като геймърите от FaZe Clan поеха T-страната екшънът стана още по-вълнуващ, а двата тима стигнаха до резултат 14:14. Тогава на сцената блесна Ръсел “Twistzz” ван Дълкен, който доближи тима си на крачка от титлата, с която в крайна сметка отборът му детронира действащия шампион NAVI.

По този начин FaZe Clan триумфира в първия си финал на IEM Кьолн, доказвайки, че заслужено ще бъде на първо място в ранглистата, след успеха си и на мейджъра в Антверп, Белгия, по-рано през годината.