Без изненади премина денят за световните лидери на професионалната сцена по Counter-Strike: Global Offensive. На знаковия турнир в Кьолн днес първите два тима в ранглистата на hltv.org  FaZe Clan и Natus Vincere си осигуриха места на крачка от големия финал.

Денят започна в долната част на схемата в група Б. Там отборът на Liquid надигра американската организация Cloud 9 с 2:0 победи и продължи към битката за третото място в групата. Там те се изправиха срещу бразилците от FURIA Esports, които надвиха с 2:1 победи руския Spirit. Залогът в дуела между двата тима бе място в плейофите на IEM Кьолн 2022-ра. Liquid спечели с 2:0 победи, въпреки че се нуждаеше от продължения на втората карта и продължава като трети от група Б.

В горната част на схемата световният номер 1 FaZe Clan победи с 2:0 победи датчаните от Astralis. На Overpass нещата се развиха относително равностойно, като звездите от американската организация все пак спечелиха с 16:13. Втората карта пък бе Inferno, като след полувремето FaZe водеше с 8:7. След методична игра разликата набъбна и всичко приключи с 16:11.

Astralis обаче не загуби мястото си в турнира – датският тим ще стреля на четвъртфиналите срещу третия в група А – MOUZ, който надви NYP с 2:1 победи в мача за трето място. Във финала за първата позиция в групата пък сензационно представящите се дотук геймъри от испанската организация Movistar Riders взеха първата карта на световния номер 2 NAVI: на Inferno испанците спечелиха с 16:9, като Natus Vincere не взе дори рунд след полувремето. Последва битка на Mirage, която “s1mple” и съотборниците му взеха с 16:11, въпреки че губеха на полувремето с 6:9. Решаващата карта бе Overpass, на която украинският тим доказа класата си. 12:3 през първото полувреме и въпреки опита на Movistar да изравни, победата отиде на сметката на NAVI след 16:10.

Плейофите започват на 15-ти юли, като в първия от двата четвъртфинални мача Astralis излиза срещу MOUZ. Победителите от тази двойка ще стрелят срещу Natus Vincere. По-късно същия ден Movistar се изправя срещу Liquid за място на полуфинала срещу FaZe Clan.