Четвъртото издание на турнира по тенис на маса Seamaster 2018 ITTF World Tour Asarel Bulgaria Open в Панагюрище подобри два рекорда още преди започването си. 

Участниците са над 270, а наградният фонд е увеличен с 30 хиляди долара и възлиза на 160 хиляди долара, което превръща състезанието в едно от най-големите спортни събития в България за годината. 

Общо 89 тенисисти от записалите са от топ 100 на световните ранглисти (45 при мъжете и 44 при жените).

Турнирът ще се проведе от 14 до 19 август в зала „Арена Асарел".  Генерален спонсор е „Асарел-Медет" АД, най-значимото и структуроопределящо предприятие за региона на Панагюрище. Министерството на младежта и спорта подкрепя турнира финансово с 30 000 лв. целеви средства. Спонсори и тази година са китайската фирма „Double Fish", българската пенсионноосигурителна компания „Съгласие" и китайската транспортна компания „Seamaster". Състезанието е едно от 12-те в календара от сериите Seamaster 2018 ITTF World Tour.

На пресконференцията днес присъстваха Иван Александров, председател на Сдружение „Асарел България Оупън", което организира турнира, директорът на Seamaster 2018 ITTF World Tour Asarel Bulgaria Open Цветозар Христов, председателят на Българската федерация по тенис на маса Стефан Китов, членът на УС на БФТМ Красимир Симеонов и посланиците на състезанието – националите Мария Йовкова и Денислав Коджабашев.

Шампионите от 2017 година Димитрий Овчаров (Германия) и Касуми Ишикауа (Япония) идват в България, за да защитават титлите си.

За първи път в състезанието ще видим китайските майстори на тениса на маса. Ще участват общо 19 човека, сред които личат имената на олимпийските шампиони от Рио де Жанейро 2016 Ма Лонг при мъжете и Динг Нинг при жените, както и на петия в световната ранглиста Сю Син.

"Четвъртото издание на турнира ще остане като най-силното състезание по тенис на маса в историята на България. Ще участват 276 състезатели от 43 страни на пет континента. Това означава, че напълно оправдаваме доверието, което са ни гласували от ITTF", коментира Иван Александров, председател на Сдружението "Асарел България Оупън", което организира надпреварата.

Директорът на Seamaster 2018 ITTF World Tour Asarel Bulgaria Open Цветозар Христов даде повече подробности около участниците: "Тази година за първи път имаме над 200 заявки за участие на "Асарел България Оупън", което е доказателство за усилията на екипа ни и помощта, която получаваме от БФ Тенис на маса и Международната федерация по тенис на маса.

Традиционно най-голямата група заявки на "Асарел България Оупън" е от Япония. В групата има заявени 39 състезатели. От първите осем в световната ранглиста при жените седем са японки и всички те са заявили участие. Следващата голяма група и нов участник за нас е отборът на Китай със своите именити представители".

Традиционно Япония пристига със силен състав. При мъжете ще играят 15-годишният Томоказу Харимото, който през юни спечели Откритото първенство на Япония и в момента е осми в световната ранглиста, Коки Ниуа, финалистът в Панагюрище през 2017-а Кента Мацудайра, шампионите на двойки в турнира Джин Уеда и Махару Йошимура и др. При дамите освен Ишикауа ще участва отново и Мима Ито, която отстъпи на финала на единично и спечели титлата при дуетите заедно с Ишикауа.

"Турнирът набира много голяма скорост. Това се вижда и по броя на участниците и качеството на състезателите. Световният елит ще присъства в Панагюрище, а това е голяма реклама за нашия спорт. Надявам се да продължи да се развива по този начин", коментира председателят на Българската федерация по тенис на маса Стефан Китов

"След няколкогодишни усилия тази година на турнира ще има много сериозно присъствие на елитни състезатели от Китай. Пристигат олимпийската и световна шампионка Динг Нинг, олимпийският шампион Ма Лонг. Като агент на Дмитрий Овчаров искам да споделя, че той ще дойде с голяма радост да защитава титлата си. Той е един от големите посланици на турнира. С радост кани и разказва за прекрасните условия на турнира в Панагюрище", заяви членът на УС на БФТМ Красимир Симеонов.

Редица елитни тенисисти и от Европа ще дойдат в Панагюрище. Владимир Самсонов от Беларус е многократен европейски шампион на единично, двойки и смесени двойки, спечелил 3 медала от световни първенства. Шведите идват с братята Матиас и Кристиан Карлсон и Пер Герел. 

Франция идва с европейския първенец за 2016 г. Еманюел Лебесон. За Англия ще играят бронзовите медалисти от световното първенство през 2016-а Пол Дринкхол, Лиъм Пичфорд и Дейвид Макбийт.

България ще бъде представена при мъжете от Теодор Александров, Денислав Коджабашев, Петьо Кръстев, Стефан Тодоров, Теодор Йорданов, Станислав Голованов и Филип Флориц. При жените ще играят европейската шампионка за девойки Мария Йовкова, Калина Христова и Ивет Илиева.

"Много щастлива и изключително горда съм, че сме посланици, сподели Мария Йовкова. - Очаквам много силен турнир, тъй като много азиатци ще участват, а те са водещите сили в тениса на маса. Нивото на турнира ще е много високо. От нашето представяне очаквам да играя добре, надявам се и на добър жребий. За мен специално е още по-трудно, защото сега правя прехода от девойки към жени".

"За мен е голяма чест да бъда посланик на турнира. Надявам се да го популяризираме по правилния начин. Дано да има все повече хора по трибуните. Миналата година имахме невероятна подкрепа. Мисля, че и тази година няма да е по-различно", каза другият посланик на турнира Денислав Коджабашев.

Шампионите на единично в Панагюрище ще вземат по 250 точки за световната ранглиста и по 19 хиляди долара от наградния фонд. 

Цените на билетите са 5 лева за възрастни и 2 лева за деца. В четвъртък, 16 юли, ще бъде официалното откриване на турнира. По време на церемонията за втора поредна година ще бъдат връчени и наградите за най-изявен млад български състезател по тенис на маса при юношите и девойките на името на проф. д-р Лъчезар Цоцорков.