Председателят на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева обясни причините, поради които Мария Матева беше освободена от националния отбор. Шефът на родната централа взе отношение и по въпроса с бюджета, отпуснат от Министерството на спорта на 2016 година.

Илиана Раева присъства на контролното състезание в зала „Раковски“, на което ансамбълът представи новите си съчетания.

„Искате да ме вкарате в някаква интрига с министъра? Не си спомням министърът да е присъствал на контролно. Да, може да е бил, но ние го каним винаги преди пътуване. Той идва в залата и пожелава успех на момичетата, защото установихме, че е на кадем на националния отбор. Същото ще направим и сега преди да заминат за Москва“, сподели Раева.

Илиана Раева за ансамбъла: Може и още, и още...

„Стига с този бюджет, говорете за състезанията, за момичетата. За това, което ни предстои. Бюджетът е точно толкова, колкото съм го поискала и колкото ни е бил необходим, според правилника за олимпийска подготовка. Все пак има една рамка, с която трябва да се съобразяваме. Ако вие не ми бяхте казали, съвсем откровено ви казвам, че аз нямаше да знам, че бюджетът е намален. Защото аз отидох и това, което поисках като финансиране, си го получихме.“

ВИДЕО с новите съчетания можете да видите ТУК!

Относно случая с Мария Матева, Илиана Раева обяви: „Ние публично заявихме позицията си, не сте ли чели? Това е ситуацията, Мария Матева не може да бъде подложена на много сериозно натоварване, не може да издържи на това натоварване и по предложение на Ефросина Ангелова, която дойде и разговаря с мен след лагера във Варна. Не бих искала, аз лично, Мария Матева да си свърши кариерата падайки, падайки, падайки надолу. Тя е една от най-прекрасните гимнастички в последните години, която ни е носила страшно много радост и прекрасни емоции.“

Ина Ананиева: Фаворити сме, гледат ни под лупа

„Застанах зад предложението на главния треньор Ефросина Ангелова, защото смятам, че това е добре и за самата Мария Матева. Знаете, че тя има много тежка контузия от много време. Най-доброто за нея и за българската художествена гимнастика, защото ние трябва да мислим и за следващия олимпийски цикъл. Това е в спорта, винаги има момент, в който дори и тези момичета (ансамбълът – бел.ред.) решиха, че това е последната им година и никой не може да ги убеди, че могат да играят още. Тежък момент е това, но е абсолютно правилно решение“, завърши Раева.