Президентът на БФХГ Илиана Раева с много силни думи в интервю за "Събуди се" по Нова телевизия за цената на успеха, интелекта на спортистите, културата и за успехите на първата ни ракета Григор Димитров.

Раева: Искам момичетата да са щастливи, докато се състезават

“Само човек, който не уважава тялото си, не е разбрал, че самите ние сме едно същества от три тела – физическо, ментално и емоционално. Израснах с това, че най-важното нещо е да си много умен и едва ли не, че спортистите са онези, които само тренират и са глупаците на обществото. Спортът е много труд върху едно от тези три тела. В спорта се изискват качества, които са едни от най-важните за развитието, усъвършенстването и постигането на осъщественост на едно човешко същество. Тогава как бихме определили един спорт. Като какво социална сфера от нашия живот? А какво ще кажем за един успял, голям спортист, който не само е прославил страната, а е накарал милиони българи да се чувстват най-силни в света в даден момент”, каза Раева.

“Успехите на нашите спортисти и в частност на Григор Димитров са грандиозни. Който ще и интелектуалец да дойде, онези с шкембетата и омазаните и да ми говорят за това колко тона вагони с книги са прочели, а всъщност да не се отнасят с уважение към собствената си личност и тяло. Културата върху тялото, културата върху интелекта и емоциите и инстинктите на един човек са абсолютно еднакво значими за развитието на една личност”, допълни тя.

“Спортът е огромно изкуство, защото се изискват и допълнителни качества. Творецът може да каже, че не го разбират. Но спортистът го виждат всички, победите и загубите му”, каза още Илиана.

“Напрежението, на което е поставен, не може да се сравни с работата на нито един от всичките тези велики анализатори в кавички. Златните ни момичета, Григор Димитров, волейболистите ни. Това са гениални хора и всички трябва да го знаят. Нещо, което е очеизвадно красиво, някой застава и почва да го оплюва, за да привлече внимание. Това е начин да се заявиш пред обществото, макар и безумен”, заяви президентът на БФХГ.

“За съжаление живеем в исторически отрязък от времето, в който потенциалът, истинският талант професионализмът и ценностната ни система са много разочароващи. Продуктът, творбата нямат тези си качества. Но с годините разбрахме, че това е някакъв принцип в живота. Като се върнем векове назад най-силните, най-можещите, са били най-жестоко мачкани. Можещите, силните хора минават през ежедневната си гилотина, за да могат да покажат таланта си. Това е житейски принцип, който трябва да приемем. Трябва да продължим да се борим и да не се отказваме. Макар злото да те разкъсва, трябва да си силен”, категорична е Раева.

“Наско по-малко емоционално приема нещата. Това, че не му дават шанс да работи там където е най-силен и да прави чудеса, а милиони да умират от радост от това какво е Левски, например, не го сломява. Господ си знае работата. По този начин тези хора показват своята некадърност. Всъщност пречейки на хората с властта, която имат, доказват своята несъстоятелност”, допълни тя.

“За мен моите момичета беше най-важно да имат много самочувствие, вяра в себе си и да знаят, че са силни. В живота се опитват да смачкат егото на даден човек, но то е в основата на еволюцията на същността. Това страшно много помогна на Златните момичета, за да бъдат сега толкова успешни извън спорта”, завърши Илиана.