Президентът на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева сподели впечатленията си от новия ансамбъл в интервю за "Събуди се" по Нова телевизия. Също така тя разкри интересни подробности около методите, с които си служи самата тя, както и треньорите, за да накарат състезателките да изпитва радост, изпълнявайки съчетанията си пред жури.

“Толкова много харесвам момичетата. Когато за първи път участваха в Москва, съчетанието на топка го гледах 70/80 пъти и плаках всеки път. Много е въздействащо. Много емоционална година. Много силна. Готвим се за олимпийските игри и имаме голяма вяра в бъдещето Не съм очаквала, че след “Златните момичате” ще имаме ансамбъл, който още с първото си състезание ще ни накара да забравим предишните емоции”, каза Раева.

“Участник съм в подготовката, следя, анализирам и съм оптмист за бъдещето. Не съм имала обаче и ни най-малка представа, че новите грации ще започнат с такъв бомбастичен старт. Всички национални състезателки са в залата от 4/5 годишни. Това става техния живот. Отстрани изглежда трудно, но ви уверявам, че за тях не е толкова”, допълни тя.

“Весела Димитрова притежава изключителни качества за треньор. Първо притежава голяма фантазия, второ е абсолютно безкомпромисна и трето е добър психолог. Весела, Бранимира Маркова и Силвия Стойнева са много големи треньори. Опитвам се да се доверявам на тяхното мнение. Много често се допитват до мен, но те са с огромни възможности”, коментира още Илиана.

“Много ми харесва да стоя в залата. Там ври и кипи. Всичко е препълнено. Има невероятна конкуренция. Невяна Владинова е най-зрялата от всички. Работи със страхотна емоция и желание. А и всичките са така. Аз съм президент на федерацията, но моята голяма страст е треньорството. Не съм имала нищо по-емоционално от треньорските ми години”, призна президентът на БФХГ.

"Моята голяма сила като треньор беше силата ми на психолог. Изваждах състезателките от стресова ситуация, карах ги да се чувстват страхотно, когато ситуацията е много напрегната. Да не изпитват страх. Останалите, които са малко по безотговорни, пък малко да ги стресна, да ги събудя, да ги накарам да усетят, че това е нещо много отговорно", каза още Раева.

"Като състезател имах съотборнички, които не можаха да преживеят красотата, адреналинът, силата и емоцията, която ти подарява едно състезание. Когато станах треньор, си казах, че ще науча всяка една състезателка да бъде щастлива, когато се състезава. Да изпита цялата красота на състезанието. В художествената гимнастика има състезателки, които ги е страх, но щом ги е страх те не са за тук", заяви Илиана.