Президентът на БФХГ Илиана Раева заяви, че избирането на Мария Петрова за президент на Техническия комитет по художествена гимнастика на Европейския съюз по гимнастика (ЮЕГ) в огромно признание за България.

"Много съм щастлива, че голямата шампионка Мария Петрова е новият президент на техническия комитет по художествена гимнастика към ЮЕГ. Този избор и фактът, че тя беше единственият кандидат за президент, красноречиво говорят за нейния огромен авторитет - не само като голяма спортистка, но и като прекрасен човек с отлична комуникативност. Това е също така и огромно признание за България и за авторитета на българската художествена гимнастика. В спорт като художествената гимнастика от огромно значение е и правилната политика в международен план, която провежда българската федерацията по художествена гимнастика", заяви Раева от Сплит, където се проведоха изборите за ръководни органи на ЮЕГ.

Изключителна чест на родната художествена гимнастика

"Всички присъстващи делагати на конгреса не крият задоволството си от избора на Мария Петрова за президент на ЮЕГ и изказват истинското си възхищение от нея. За мен като президент на БФХГ е истинско удоволствие и професионална осъщественост, че нашите най-големи шампионки - Мария Петрова и Мария Гигова, са едни от най-уважаваните личности в двете ни централи - европейската и световната.Това е поредното голямо признание за българската художествена гимнастика. Желая успешна, смела и отговорна работа на прекрасната Мария Петрова!", допълни Раева.

Легендата на българската спортна гимнастика Йордан Йовчев беше кандидат за вицепрезидент на ЮЕГ и за член на Изпълкома, но не успя да се пребори за ръководно място в организацията.

Фарид Гарибов от Азербайджан е новият президент на Европейския съюз по гимнастика.

Мариела Стойчева беше избрана за член на техническия комитет по скокове на батут, а Николай Иванов за член на ТК по спортна акробатика./БТА