Председателят на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева не скри вълнението си след силното представяне на грациите ни в многобоя на Световната купа в София. След като ансамбълът ни „грабна“ златния медал за втора поредна година пред родна публика, Раева заяви, че сме не просто много силни, а брутално силни.  

Едно от „златните момичета“ на България отправи суперлативи и към Катрин Тасева и Боряна Калейн, които се класирайа съптвено четвърта и шеста в индивидуалния многобой. Тя заяви, че се гордее и с тях.

„Първо трябва да поздравим целия български отбор с участието в многобоя – и ансамбъл, и индивидуално. Разбира се, най-вече съм щастлива за участието на ансамбъла – представянето и оценяването на съчетанията ни. На фона  наедин такъв състезателен ден, на такова състезание като Световната купа, имах шанса много добре да видя зад кулисите нашите съперници и голяма част видях в състезанията до момента, и мога да кажа, че на този етап, знаете, че аз не си позволявам да говоря много такива гръмки неща, но мога да кажа, че има само един отбор - България и всички останали. Много сме силни, брутално силни сме. Допуснахме грешки и в двата дни, сериозни грешки, имаше и неточности, но оценките говорят сами за себе си какво представляват нашите композиции. С динамика, която излиза извън мащаб, трудност, енергия, сила, които малко отбори биха си позволили. Да не кажа може би никой няма да си позволи“, започна Раева.

Златни и прекрасни! Ансамбълът ни без конкуренция в многобоя

„Много съм доволна от класирането на индивидуалното и в никакъв случай от представянето им. Допуснаха сериозни грешки, много грешки. Това, което не ми хареса е, че нямат тази смелост и самочувствие, защото те са много по-добре подготвени от това, което играха. Разликата в психологическото състояние на двете (Боряна и Катрин) е голяма. Причините за грешките на Боряна са едни, при Катрин са други. Работим по отстраняването им. Те са в добро състояние. Но ще трябва да се работи още малко по композициите и много върху психическото им състояние. Още им липсва, особено на Катрин Тасева, онова самочувствие, което тя трябва да има като една много силна гимнастичка“.

Четвърто и шесто място за Тасева и Калейн е многобоя, Солдатова взе титлата

„Боряна е много млад състезател, който направи истински фурор с представянето си от началото на тази година и реши, че може да стане шампион на това състезание. Вместо да внимава как ще си изиграе композициите. Това го отдавам на нейната младост, липса на опит, вече разговаряхме и анализирахме. Тя тепърва ще расте, много интелигентна състезателка е, но силното ѝ желание и амбиция понякога може да изиграе лоша шега на състезателите. Тя излезе доста не нервна, а по-скоро силно желаеща да играе, че забрави, че най-важното нещо е като си изхвърлиш уреда да си го гледаш и да си го хванеш. Пак казвам, добро класиране и за двете, защото това са наши основни съперници. Дали ще бъдат тези две гимнастички или други две от Русия, те са еднакво силни. Много съм щастлива от огромния пробив на България в индивидуалното. Нашите момичета, всички които участват и ще участват на големите състезания могат да се борят за златен медал. Стига да изиграят съчетанията си както трябва. Бъдете сигурни, че ще изиграят там, където трябва. До Световното ще има още много работа и при ансамбъла, и при индивидуалното. Като при ансамбъла трябва малко да намалим, при индивидуланото да увеличим. Направили сме си анализи и ще вървим само напред. Използвам случая да кажа, че най-много се радвам и за пробива при девойките, защото там конкуренцията е ужасна. Там отборите са много силни и тези два златни медала на Таня са огромен успех“.

Раева: Децата са наистина диаманти

„Неви тренира на пълни обороти. Няма болки, но нека не дърпаме дялова за опашката. Надявам се да се чувства по този начин до заминаването ѝ в Пезаро. Мисля, че може да очакваме силна изява на Неви, защото тя ще направи много силно впечатление с нейните композиции, които са много различни от на всички останали, не само в България, а и в света. Неви ще покаже една изключителна, много силна програма. Да вярваме, че ще я представи по най-добрия начин и ще направи силно участие. Няма да говорим за класирания“, добави Раева във връзка с предстоящата Световна купа в Пезаров от 13 до 15 март.  

„От утрешния ден очаквам момичетата да са максимално мобилизирани. Ансамбълът да издържи, да играят така, както играят. България в момента в лицето на момичетата на от ансамбъла, това не са войни, това са изключителни момичета. Аз не съм виждала до сега състезатели с такава сила и дух. Златните момичета, които всички толкова обичате, бяха страхотни, но тези момичета носят нещо в себе си. Днес сутринта ми се обади Вера Маринова, истинският глас на художествената гимнастика, тя ми каза, че никога до сега по света в историята на художествената гимнастика не е имало такъв ансамбъл. Досега България и светът не са имали такива съчетания и ансамбъл с такава динамика. С такава култивирана, невероятна, истинска сила. Колежите от чужбина до една идват и ни казват: „Илиана, няма коментар“. Виждате какви оценки взимат с грешки“, добави Раева.

Ансамбълът: Щастливи сме най-вече, че успяхме да преборим всичко

„Те имат характер, силни гимнастички са, приятелки са и имат фантастичен и блестящ треньор. Когато видях преди една година старите композиции, казах, че тя (Весела Димитрова) напомня на стила на една покойна наша велика треньорка – Жулиета Шишманова. Весела обича риска и той е магнит за нея. Тя е уникален треньор. Тепърва ще виждате качествата ѝ. Отсега говорим и мислим и ще видите какви неща подготвяме за следващата година и особено за Токои. Това е само началото. Това е изключителен отбор с невероятен треньорски екип. Деца с всички качества и имат невероятни характери. Те са истински герои. Две от тях не могат да си стоят на краката – Елена и Лаура. На шега ще ви кажа, че Весела ми каза: „Накрая очаквах една с едно око да ги изведе“. Това ми го каза преди излизането. Децата ще ги възстановим, ще починат. Очаквайте само хубави неща от тях. Много се гордея с този отбор, с треньорския състав, с индивидуалното, с Бранимира, с момичетата“ , коментира Раева след успешния състезателен ден.