Преди точно 20 години на днешния 28 юни феновете стават свидетели на една от най-скандалните прояви в света на спорта. Американският боксьор Майк Тайсън отхапва парче от ухото на Ивендър Холифийлд по време на мач реванш помежду им.

За първи път двамата съперници се срещат на ринга през 1996 година, когато Холифийлд опровергава всички прогнози и взима безспорна победа над фаворита Тайсън. Така се стига до реванш, който се очаква с огромен интерес от феновете. Дългоочакваната битка се провежда на 28 юни 1997 година. След първия гонг настървението на двамата съперници е осезаемо, а в третия рунд Холифийлд пласира няколко удара в главата на Тайсън. Разярен от случилото се, Железния връхлита върху опонента си и отхапва част от ухото му. След кратко прекъсване и намеса на медицинския екип става ясно, че дуелът ще продължи. Съдиите наказват Динозавъра с отнемане на няколко точки и така битката бива подновена. Тайсън обаче не се взема поука и зрителите стават свидетели на нова невъздържана проява. Американецът захапва отново Холифийлд за ухото, в резултат на което бива дисквалифициран.

Това не са всички последствия за легендарния американски боксьор. Той бива лишен и от лиценз за бокса, както и му е наложена глоба от 3 милиона долара.

Любопитно е да се отбележи, че Тайсън поднася извинение на Холифийлд цели 12 години след инцидента. Той на свой ред го приема. Преди години самият Холифийлд сподели какви според него са причините за постъпката на Тайсън: „Наясно съм защо Тайсън реагира така. Той се почувства безпомощен. Той бе готов да противодейства на боксьори като мен – по-високи и бавни. Но не бе подготвен за бързи удари, а аз използвах това. Той сам търсеше дисквалификацията. Когато се намеси съдията и прекрати мача, загубата не е така тежка за понасяне“.


Мач за 70 милиона, а краят настъпва за 91 секунди

23 години от обратния гард превзел тежката категория

Холифийлд: Всяка част от тялото ми може да се яде