Когато претендираш да си най-злият човек на планетата, трябва да поддържаш реномето си по безкомпромисен начин. Железния Майк Тайсън отдавна е узурпирал мястото си в историята като един от най-великите, запомнящи се и скандални боксьори в тежка категория. В хода на своята кариера, умишлено или не, американецът винаги се е стремял да всее първичен страх у противници или медии. В очите на мнозина той ще си остане синоним за необуздан звяр, макар че наши дни бурите и кашите, които забъркваше на младини, са малко или много забравени.

За нито един от мачовете му на професионалния ринг не може да се каже същото. И как да бъде другояче, след като на 20 години, 4 месеца и 22 дни Тайсън става най-младият  боксьор със световна титла. Той печели първите си 19 мача с нокаут, като 12 от противниците са „трупирани” още в първия рунд. И това е само върхът на айсберга…

Ако търсим някой от наистина знаковите мачове на Тайсън, няма как да пропуснем двубоя с Майкъл Спинкс. На 27 юни, но през 1988 година двамата излизат, за да разрешат спора кой е абсолютният шампион в при тежките. По това време Тайсън държи и трите пояса на действащите по онова време организации (Световния боксов съвет, Световната боксова асоциация и Международната боксова федерация), докато Спинкс  е с титлата на списание „Ринг”. Залогът се покачва още повече от факта, че никой още не е трябвало да преглъща горчивия вкус на поражението. Тайсън е в серия от 34 поредни победи, докато по-високият с 12 сантиметра Спинкс има 31.

Мотото на мача е „Веднъж и завинаги”, а интересът към него не стихва. Съвсем логично той се превръща в боксовия двубой, събрал най-много приходи в своето време – изчислява се, че те са общо 70 милиона щатски долара. От тях 20 милиона отиват при победителя Тайсън, а 13,5 – за Спинкс.

 И докато всички очакват равностоен дуел, между въжетата се случва нещо коренно противоположно. Спинкс, който е известен с това, че няма впечатляващ стил, но винаги намира път към победата, няма отговор на мощното ляво кроше, което попада чисто още в първите 10 секунди. Роденият в Сейнт Луис боец вдига ръце и продължава да поема канонада от удари, преди да се добере до клинч. След разделянето Тайсън впримчва опонента си до въжетата – ляв ъперкът и попадение с дясната ръка в тялото буквално поставят Спинкс на колене още в първата минута. Това е едва вторият нокдаун за него в цялата му кариера. Когато съдията стига до 4, Спинкс се изправя и прави опит да продължи. Той опитва десен прав, който Тайсън избягва с лекота, а после с комбинация ляв-десен отново сваля съперника на пода. Този път Спинкс няма никакъв шанс да се изправи обратно на крака.

Така Железния Майк изпълнява дословно заканата, която дава пред своя треньор Кевин Рууни при напускането на съблекалнята. „Нали знаеш, че ще нараня този човек”, са точните му думи.