Олимпийската шампионка от Лондон 2012 Лаура Асадаускайте (Литва) спечели златото на Европейското първенство по модерен петобой в София при жените - индивидуално.

Изключително оспорвано беше цялото състезание през деня, като след всяка дисциплина се сменяха водачите в класирането. Асадаускайте влезе в последния старт (бягане +стрелба) от 5-то място, но показа невероятна физическа подготовка и стрелкови умения с пистолет.

Още във втората обиколка тя успя да изпревари тръгналата от първа позиция Катсиряна Арол (Беларус) и основния си съперник Гулназ Губайдулина (Русия). Много сигурна в себе си литовката ликува като шампион на Европейското при жените и ако задържи формата за Олимпиадата нищо чудно да прибави още един златен медал от най-големия спортен форум.

Единствената българка която влезе във финал при дамите Пресияна Дишева се класира 33-та. Дишева е най-младата от всички 36 съпернички, като е само на 18 години и това е първото и състезание от такъв ранг.

Сребърен медал за Гулназ Губайдулина от Русия, а трета и бронз от София спечели Илке Озюксел (Турция). 

източник: Ваня Петрова, БФМодерен петобой

Утре е последния ден от шампионата , като на спортен комплекс „Дианабад“ ще се проведат и финалите при мъжете - индивидуално. Двама българи успяха да се класират след квалификациите. Димитър Кръстанов и Дениз Колев ще бъдат нашите представители.

Състезанията започват в 11.30 часа с плуване, след това е фехтовка (бонус рунд), конна езда, бягане и стрелба. Тази вечер в София ще се проведе и редовния конгрес на Европейската конфедерация, като за събитието пристигна и шефа на Международната федерация по модерен петобой Клаус Шорман, който изгледа финалите при жените и участва в награждаването на призьорите.