На спортен комплекс „Дианабад” България има сигурни двама финалисти в най-оспорваните състезания от Европейското по модерен петобой – индивидуалните надпревари при мъжете и жените. Димитър Кръстанов със сигурност влиза на финал, след като до момента е на 5-то място в квалификациите след фехтовка и плуване в група „А”.

Отлично се представя и Денис Колев , който е на 8-мо място в група „В” и е със сериозни шансове да продължи напред. Общо 36 състезатели от 74 участника при мъжете ще влязат в битка за медалите и участието на финал. Марио Терзиев е на 23-то място в група „А”, а Тодор Михалев е на 19-то място в „В” група. Представянето на нашите национали след първите две дисциплини при мъжете в квалификациите е впечатляващо, имайки предвид, че са дебютанти и освен Кръстанов останалите нямат навършени 18 години.

Младото поколение на България в модерния петобой, което печели отличия в своите възрастови групи, а в София участва и се състезава с елита на континента при мъжете. Европейското у нас е последното голямо първество преди Олимпиадата и всички са дошли да направят генералната репетиция за Рио.

Модерен петобой

източник: БФМодерен петобой

При жените също имаме голям успех. 18 годишната Пресияна Дишева, която и тя е дебютант влезе във финал и след първата дисциплина – фехтовка е на шесто място. След нея са 30 състезателки, сред които Анастасия Петрова от Русия, Гулназ Губайдулина (Русия), Саманта Мъри от Великобритания и още известни имена носители на Световни и Европейски шампионски титли, които са квоти за Игрите.

Утре / събота / от 10.00 часа ще продължат финалите при жените с участието на Дишева, като първо ще бъде дисциплината плуване, след това конна езда и комбинираната дисциплина (бягане + стрелба). При мъжете в съботния ден от 08.30 часа ще започне финал- индивидуално фехтовка, а останалите дисциплини ще бъдат в неделя от 11.30 часа.

153 спортисти от 22 държави участват на Европейското първенство.

В България за Конгреса на Европейската конфедерация, който ще бъде утре вечер пристигна президентът на Международната федерация по модерен петобой Клаус Шорман.

Входът за зрители до стадиона за конна езда, бягане +стрелба на комплекс „Дианабад” в София е свободен.