За всеки капитан най-трудната задача винаги в била да пренебрегне себе си в името на отбора.

За всеки капитан най-отговорната задача е да мотивира екипа и всички около себе си.

За всеки капитан най-важната задача е да консолидира съотборниците си, за да има солиден гръб.

За всеки капитан най-уморителната задача е да създава положителна атмосфера, на приятелство и разбирателство, дори когато не му е ден.

За всеки капитан най-съществената задача е да изслуша онези, които имат нужда, да подкрепя всички.

А когато капитанът сам има нужда от рамо? Тогава застава, хваща се за косата и се измъква от блатото. 

Не в блато, в никакъв случай, но изглежда в глухата улица без изход навлезе Невяна Владинова. И се наложи да направи стъпка назад, за да открие, че пред нея има много повече от задънена пряка. Пред нея е бъдещето. И само от нея зависи дали ще използва крачката назад за засилка или ще обърне посоката.

Труден момент за капитана. Решението на федерацията по художествена гимнастика изглежда жестоко. На пръв поглед. Решение, което обаче е закономерно. И последователно. Това момиче, което в последните години отново ни даде възможност да мечтаем, се наложи да поеме дълбоко въздух преди най-важното състезание за годината. И да задържи дъха си.

Капитанът на гимнастичките: Ред е да отстъпя на по-младите

Невяна Владинова обаче е шампион. И капитан. И когато удари най-тежкият за нея час, тя застана като истински лидер и подкрепи Боряна Калейн, Катрин Тасева, Бранимира Маркова и дори Илиана Раева.

Катрин Тасева и Невяна Владинова

източник: LAP.bg

Колкото и странно да изглежда днес, съдбата не ѝ е обърнала гръб. Олимпийските квоти, които се печелят на шампионата в Баку не са поименни, и само гимнастичките в директна битка помежду си ще определят най-достойните/най-достойната за Токио.

Невяна Владинова е най-добрата, дълги години беше в ролята на примата. Кралицата на турнира в София. Беше единствената. Затова свикнахме да я виждаме най-отпред, където ѝ е мястото. Излизаше на килима – болна, контузена, с проблеми… Излизаше и печелеше.

Но днес вече са три. Конкурентни, силни и убийствено добри. Вътрешното съперничество, което толкова много желаехме, доведе до не/очакван развой. Наложи се Невяна Владинова да направи крачка назад.

Една назад, за да скочи, както само тя умее, две напред. Към Токио.

Невяна Владинова

източник: LAP.bg