Янислав Герчев, Ивайло Иванов и Ивелина Илиева са почти сигурните ни участници  на Олимпийските игри в Токио догодина. Още трима национали са в близост до квотите. Това показва обновената ранглиста след световното първенство по джудо, което приключи в края на миналата седмица.

Най-голям скок в класацията направи Ивелина Илиева. След като се нареди на престижното 5-о място на шампионата на планетата в категория до 57 кг. при жените, тя спечели 720 точки, което ѝ помогна да се изкачи от 30-то до 23-то място в световната ранглиста. В олимпийската такава, Илиева е вече на 14-о място и почти сигурно ще пътува за Игрите догодина.

Ивайло Иванов продължава да бъде най-добре котираният роден джудист в ранглистите. Той загуби две позиции и вече е на 10-то място в категория до 81 кг. при мъжете, поради факта, че не записа победа на Световното първенство. Въпреки това, Иванов се намира на 6-а позиция в олимпийската ранглиста. 

Янислав Герчев е третият ни представител, който намира място на Игрите в Токио за момента. Представителят ни в категория до 60 кг. се изкачи с три позиции в световната ранглиста, като вече е под номер 30. В по-важната - олимпийска, Герчев е на 21-во място, което му дава право на участие на най-важния спортен форум.

Още трима български джудисти са в близост до това да намерят място на Олимпийските игри.

В категория до 66кг. Божидар Темелков прави страхотен скок с цели 21 позиции и вече се намира на 70-то място. Младият ни талант записа две чудесни победи на Световното първенство, с което добави доста точки за ранглистата. В олимпийската такава Темелков е 48-ми. При влизане в топ 30, то той би получил право да участва в Токио догодина.

Валентин Алипиев е много близо до това да влезе в квотите при най-леките. Вторият българин в категория до 60 кг. се намира на 44-та позиция в световната ранглиста, изкачвайки се с пет места след Световното първенство. В олимпийската класация Алипиев е на 35-то място.

При 100-килограмовите Даниел Дичев се изкачва с пет места и е вече 40-ти в света, а в ранглистата за Такио той е на 35-та позиция. 

Точки за Олимпийските игри в Япония догодина могат да бъдат печелени до 25 май 2020 г., когато окончателно ще стане ясно кои джудисти ще вземат участие на Игрите.