Възстановяването на Кубрат Пулев изпреварва планираните срокове с два месеца и българинът ще може да излезе на ринга още в началото на 2018 година. Екип на NOVA проследи прегледа на боксьора в столична болница.

Благодарение на метод, от който се възползва световният номер 1 в тениса Рафаел Надал, както и футболисти на Манчестър Сити в Барселона, Пулев се възстановява по-бързо от очакваното.

Кобрата остава вариант за шампиона Джошуа

“Първоначално под ехографски контрол са разбили хематома, който беше около 20 милилитра преди месец. Следващите сеанси: галваничен ток, който е стимулирал репарацията на тъканите, доближаването на краищата на разкъсаната мускулна тъкан. И още нещо, което са извършили, тромбоцитно обогатена плазма, която след центрофугиране и обработка се вкарва в тъканите”, обяснява д-р Иван Пидакев.

“Много се скъсяват сроковете на лечение, получава се зарастване на тъканите без цикатризационна тъкан, т.е. има я в по-малка степен. Заместването на разкъсана тъкан става със собствена мускулна тъкан, с малък процент на съединителна и фиброзна. Докато иначе това не може да се случи. Самото резорбиране на хематома, ако не се направи, отнема 2-3 месеца повече терапията”, пояснява той.

Кобрата се подложил на процедури като тези на Надал

Самият Кубрат засилва натоварванията, като се очаква до седмица-две да започне пълноценни тренировки.

“Още първия път като се върнах от Германия, доцентът каза, че това няма да има никога повече тази сила. Малко ще намалее силата, съвсем малко, но на един тон удар от 2-3 кг какъв е проблемът”, каза Пулев.

“Смятам, че на 95% съм възстановен, въпреки че те все пак се притесняват. Смятам, че до 1-2 седмици, ако се чувствам добре, ще започна да трненирам яко”, допълни боксьорът.