Испанецът Хорхе Лоренсо с "Ямаха" спечели състезанието за Голямата награда на Франция, трети кръг от световния шампионат по мотоциклетизъм в кралския клас MotoGP.

Лоренсо премина дистанцията за 44:29.114 минути и записа седма победа в кариерата си и втора поредна на пистата в Льо Ман след триумфа си през миналия сезон. 23-годишният испанец изпревари с 5.672 секунди световния шампион Валентино Роси (Италия) също "Ямаха".

Роси, който спечели първото състезание от сезона в Катар, стартира от първа позиция, но не успя да се противопостави на отличното каране на съотборника си. На трето място остана друг италианец Андреа Довициозо с "Хонда" на 7.872 секунди след победителя.

В генералното класиране след втория си пореден успех за сезона Лоренсо води 70 точки. Втори е Роси с 61 точки, а трети е Довициозо с 42 точки. В новия клас Moto2 триумфира друг испанец Тони Елиас с "Мориваки".

Елиас финишира с време 43:29.277 минути и постигна втора победа за сезона, с което се утвърди на върха на генералното класиране с 63 точки. Втори в Льо Ман с изоставане от около секунда и половина остана Хулиан Симон също от Испания със "Сутер", я трети завърши Симоне Корси (Италия) с "Мотоби" на почти три секунди. В най-малкия клас до 125 куб. см. отново Испания имаше повод за радост след триумфа на Пол Еспаргаро с "Дерби".

Той преодоля трасето за 41:52.280 минути и изпревари почти със секунда сънародника си Николас Терол с "Априля". Трети на 4.428 секунди остана друг испанец Марк Маркес с "Дерби". Терол остана лидер в генералното класиране за сезона с 65 точки, пред Еспаргаро с 63 точки и Естеве Рабат (Испания) с "Априля" с 34 точки.