Успоредно с европейския и източноевропейския шампионат по супермото, вчера на летищен комплекс „Долна Митрополия“ се проведоха и финалите на източноевропейското и републиканското първенство по мотоциклетизъм на писта. Безспорно най-интересен и дългоочакван бе стартът в клас Superbike, който този път донесе награди за трима победители: Мартин Чой (“Eко Рейсинг“, BMW) спечели победата край Плевен, Красен Кънчев (“АИТ Рейсинг“, BMW) стана източноевропейски шампион за втора поредна година, а Ангел Караньотов (ZedMoto, Kawasaki) се поздрави с републиканската титла в дебютния си сезон в този клас. 

В клас SP125 с блестящо представяне днес източноевропейски и републикански шампион стана Милен Георгиев (Aprilia). Българският състезател доминираше през цялото време на надпреварата и финишира с 15:23.141, оставяйки на 32.823 Жулиета Ленкова (Aprilia). Подиумът допълни македонецът Християн Бузалковски (Aprilia).

Доста интересно стана състезанието в клас F600, където победителят във вчерашните квалификации Павел Драганов (Kawasaki) бе изпреварен на старта от основния му опонент Емил Андреев (Kawasaki). Андреев натрупа сериозна преднина още тогава, но Драганов направи страхотен спринт и се добра до второто място, финиширайки на 4.114 секунди от победителя. Подиумът допълни Тодор Меченски (Yamaha). Дебют в тази категория направи Габриела Александрова (Kawasaki), която въпреки че тепърва опознава трасето се нареди на успешното за нея 15-то място при конкуренция от 17 състезатели. При това класиране източноевропейски шампион стана Драганов, а Андреев спечели републиканската титла. 

Не липсваше интригата и в клас F1000, където от първа позиция потегли Красимир Михайлов (BMW). Заради проблем с предната гума обаче, състезателят от Троян падна още на първата обиколка и така състезанието за него приключи. Михайлов беше много разочарован след финала, защото при друг развой на събитията щеше да се получи най-интересното състезание от началото на сезона и сериозна битка между него и най-големия му опонент Михаил Атанасов (Suzuki). От своя страна Атанасов стартира по най-перфектния начин и трупаше преднина с всяка обиколка, финиширайки с убедителния аванс от 32.696 сек пред дебютантът в шампионата Красимир Попов (Yamaha). Трети днес се нареди Георги Стефанов (Yamaha). Въпреки, че падна Михайлов се поздрави с източноевропейската титла, която си осигури още в предишния кръг, а Атанасов стана републикански шампион. 

В клас SSP600 румънският състезател Йонел Паскота (Yamaha) доминираше още от съботните квалификации и спечели без проблем състезанието с общо време 19:27.358 мин, осигурявайки си източноевропейската и републиканската титла в тази дисциплина. Втори, на 14.757 секунди пасив остана Бойко Божинов (Yamaha). Лош старт направи Александър Георгиев (Honda), който тръгна трети, а след това мина на четвърта позиция. В долната част на пистата Георгиев се опита да атакува състезателя преди него, при което сбърка, пресече неправилно конусите и получи наказание от 10 секунди. После обаче третият падна и Георгиев все пак допълни подиума в Долна Митрополия. 

След награждаването на победителите в клас SSP600 дойде ред и на най-дългоочаквания старт – този на клас Superbike, преди който все още нищо не беше решено. Технически проблеми в последните две състезания на Долна Митрополия попречиха на основния фаворит в тази категория Мартин Чой (BMW) да покаже възможностите си, но пък това направи източноевропейския и репубиканския шампионат доста интересни. Преди вчерашното състезание Красен Кънчев (BMW) почти беше спечелил титлата в ИЕШ, но в републиканския при класиране преди него шампион ставаше Ангел Караньотов (Kawasaki). Това мотивира всички състезатели в класа да карат на 100% и да зарадват публиката със зрелищна надпревара.

Караньотов направи много добър старт и поведе, но малко след това беше изпреварен от Чой. Мартин постоянно увеличаваше преднината си и успя да прекъсне каръшката серия в Долна Митрополия, като с чисто състезание и убедителен аванс от 14.245 секунди взе победата. Въпреки, че преследваше състезателя на „Еко Рейсинг Тийм“ през цялото време, Караньотов пресече втори финалната линия. Така той се класира преди третия днес Красен Кънчев (BMW), което му беше достатъчно, за да спечели първата си републиканска титла в дисциплината писта. На награждаването той бе подкрепен от сериозна агитка, която създаде страхотна атмосфера. Успехът на Караньотов е наистина голям, тъй като в последните няколко години Мартин Чой бе ненадминат в клас Superbike и само отсъствието му заради стартове от „Алпе Адрия“ даваха възможност на другите пилоти за победа. Още от първия кръг в пистовия шампионат на „Серес“ обаче, Караньотов загатна, че тази година ще е интересно и беше силен съперник и основен фаворит във всяко едно състезание. След успешното си представяне в Долна Митрополия и класирането в чената тройка, източноевропейски шампион отново стана Красен Кънчев с 4 точки аванс пред Мартин Чой. Това е втора титла за състезателя на „АИТ Рейсинг“ в балканското първенство. 

Източноевропейският и републиканският шампионат по мотоциклетизъм на писта за 2015 са вече в историята, но за българските състезатели предстои още една възможност да премерят сии - поредният трак-дей уикенд, организиран от ZedMoto на писта „Дракон“ на 26-27 септември.