Японският пилот Такааки Накагами бе най-бърз в оспорвана откриваща сесия преди неделното Гран При на Чехия.

В тренировка, в която 15-те най-бързи състезатели бяха в рамките на половин секунда един от друг, Такааки, който кара за сателита на Хонда – ЛКР, беше с едва 0.011 сек по-бърз от Хоан Мир със Сузуки – трети се нареди друг испанец в лицето на Пол Еспаргаро с КТМ, на 00.39 от водача. 

Французинът Йоан Зарко с Дукати-Авинтия грабна неочаквано четвърто място, а пети се нареди още един испанец – Маверик Винялес, който записа две втори позиции в първите две състезания от новия сезон в MotoGP.

Петата позиция на Винялес, който катастрофира по време на сесията, означаваше, че първите пет места са окупирани от пет различни производителя. Топ 10 допълниха Андреа Довициозо (Дукати), Данило Петручи (Дукати), Валентино Роси (Ямаха), Франко Морбидели (Ямаха СРТ) и Кал Кръчлоу (Хонда-ЛКР). Фабио Куартараро, който води в Световния шампионат след победите си в първите две Гран При-та в Испания, остана едва 13-и със своето Ямаха СРТ.

Действащият световен шампион Марк Маркес с Хонда пропусна първата тренировъчна сесия и няма да вземе участие в Бърно, след като претърпя втора операция на счупената си дясна ръка. /БГНЕС