За трета поредна година, на писта "Пауталия" в град Кюстендил ще бъде даден стартът на BMU European SuperMoto Championship и на Републиканския шампионат в клас Скутери. 

През сезон 2019, в календара на Балканския мотоциклетен съюз са предвидени общо седем старта, 2 в Кюстендил, 3 в Плевен и 2 в Гърция на новата писта в град Драма. 

Според метеорологичната прогноза, писта Пауталия този уикенд ще предостави смесени условия, имайки в предвид очакванията за дъжд в късния съботен следобед и ранната неделна утрин. 

Заявки за участие в състезанието са подали 45 пилоти от България, Румъния, Турция и Гърция, като пилотите ще се съревновават в традиционните класове SM Junior (65сс и 85сс), S3 (250cc) и OPEN (450cc) и скутери, където тази година ще видим и състезатели от северната ни съседка, както и за първи път участници от Северна Македония.

SM Junior (65сс/85сс)
При най-малките пилоти от клас Джуниър, в последните няколко години сме свидетели на сериозно единоборство между пилотите на България, Турция и Румъния, като тази година не се очаква нещо по-различно. Интересното за Джуниърите в Кюстендил е, че пистата е изцяло асфалтова, без офроуд част и при очаквания лек дъжд, преминаването по цялото трасе няма да се окаже сериозен проблем. Мокрият асфалт не е любим на повечето пилоти, но натрупаният опит на „мокро” е ценен, а състезанията сами по себе си са непредвидими. 

S3/OPEN
В групата на големите кубатури 250 сс и 450 сс отново ни очаква силен сезон, в който ще видим най-добрите СуперМото състезатели от България да се борят за победата със своите чуждестранни конкуренти. Янко Ташев (Ридо Самоков) и Александър Георгиев (МСК Плевен), вече ще се изправят пред един нов претендент в клас 450 сс и това е Майкъл Иванов, който през изминалия сезон се състезаваше в малкия клас S3 (250cc) и вече е готов да премери сили при по-големите. Сезон 2019-та година бележи и завръщането на един от първите СуперМото състезатели в България – Андрей Асенов, който е събрал сериозна група от СуперМото пилоти под шапката на МСК БГ Пауър, един от клубовете в България който сериозно се е фокусирал върху тази дисциплина. МСК БГ Пауър, чиито оперативен директор се явява не кой да е, а самият Калин Керин, през сезона е привлякъл своите в редици и  Красен Кънчев, който не еднократно е доказвал своите качества като пистов и мотокрос състезател. 

В Кюстендил ще видим и някой нови лица от СК Зедмото които имат зад гърба си хиляди обиколки на писта Пауталия, представители от Велико Търново – Мото Клуб Боляри, плевенската школа в лицето на Владислав Димитров (Тийм Гис) и Павлин Първанов (МСК Плевен), който измина пътя от пистовия шампионат, през трудностите на мотокроса обратно до СуперМото асфалта. При 250 сс машините, Димитър Петров (Диана Рейсинг), Алекс Димитров (Мотоспорт Варна), Людмил Александров (Мездрея МХ рейсинг), Кристиян Иванов (НСА Моторспорт) и Виктор Нейчев (Еърмакс Рейсинг) ще оформят очакваната битка в тази кубатура.   

Скутери
Както винаги, Кюстендил ще даде началото и на републиканският шампионат в дисциплината скутери, където, особено на дъжд, тези на вид, крехки машини показват изключителна своенравност и изискват сериозни качества да бъдат вкарани в „правия път”. Това не е проблем за топ скутер състезателите ни, които ще имат удоволствието да се изправят срещи своите македонски и румънски колеги, които понякога успяват да вземат победата в оспорвани 15 минутни маншове.

И в двата дни на GP Bulgaria 2019 -  BMU European SuperMoto Championship и Републикански шампионат Скутери ни очакват по 6 старта и много тренировки с най-добрите СуперМото и Скутери състезатели на писта Пауталия, така че заповядайте!   

На днешната среща с медиите в Пресклуб "България" кметът на Община Кюстендил Петър Паунов сподели, че очаква много силни и оспорвани състезания, като за гражданите и гостите на града ще бъде истински празник да гледат СуперМото от такава класа. Петър Пунчев благодари на БФМ за съвместната работа. От своя страна председателят на Орг. комитет на Гран При България Румен Петков изказа своята благодарност към кмета на Кюстендил и екипа му за дейността им свързана с домакинството на предстоящите състезания. В пресконференцията участие взеха и състезателите - Майкъл Иванов, Никола Досев, Кристиян Иванов и Виктор Нейчев.