Петър Петров спечели една точка в последния кръг на световния шампионат по мотокрос в големия клас MXGP, с което завърши годината със сбор от 54 пункта и на 25-о място в света.  Българският пилот на Редмото Хонда отпадна в първия манш, а във втория завърши на 20-а позиция за една точка. И двете състезания бяха спечелени с огромна разлика от холандския пилот на Ред Бул КТМ - Джефри Херлингс, който в миналия кръг на родна почва си осигури първата световна титла в MXGP и четвърта в двете категории.

Втори през 2018-а година остана деветкратният шампион Антонио Кайроли (Италия, КТМ), който пропусна двете състезания в Имола заради лошо падане в квалификационния манш. Трети за годината остана Клеман Десал (Белгия, Кавазаки), който беше трети и в Гран при на Италия. Тим Гайзер (Словения, Хонда) се качи на второто стъпало на подиума в последния кръг. Хорхе Прадо (Испания, КТМ) спечели световната титла в клас МХ2, след като стигна до двойна победа в Италия.

Неговият основен съперник, съотборник и миналогодишен шампион Паулс Йонас (Латвия, КТМ) претърпя операция на коляното през седмицата и не кара, но дори и да беше на пистата, испанският тийнейджър се нуждаеше от малко точки, за да си гарантира трофея. Йонас остана втори за сезона, а бронзовия трофей спечели Том Кер Олсен (Дания, Хускварна). Датчанинът финишира втори в Италия с второ и четвърто място в отделните маншове, а трети бе Том Ковингтън (САЩ, Хускварна) със седма и трета позиция.

Това беше последно състезание за част от момчетата от МХ2. Йонас ще кара с Херлингс в MXGP, Ковингтън и Хънтър Лорънс заминават за американските серии, а и доста други превишават годините за 250сс.